OGLASIO SE NA TWITTERU

Dodik: Nije tačna tvrdnja Donfrid da rukovodstvo RS želi da sruši BiH

Mi smo jasno rekli da RS nema nijedan plan, niti ima ijedan dokument koji bi potvrdio njene tvrdnje koje je očigledno pokupila u političkom Sarajevu, istakao je član Predsjedništva BiH

Piše: H. J. I.

28.4.2022

Milorad Dodik i Karen Donfrid. Screenshot

Pomoćnica državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid (Donfried) i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobara (Escobar) boravili su jučer u posjeti BiH.

Nakon posjede, Donfrid je objavila video poruku u kojoj je spomenula i RS. 

- Danas sam jasno rekla da bojkotovanje, blokade i pokušaji podrivanja države jesu destabilizirajući i opasni i da s tim treba prestati. SAD ne nastoje ukinuti RS, ali SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo RS nastoji razbiti državu - rekla je jučer Donfrid. 


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik objavio je video poruku na svom zvaničnom Twitter profilu, u kojoj tvrdi da izjave Donfrid nisu tačne.

- Žao mi je što je došlo do različitih interpretacija sastanka na kome sam bio ja prisutan sa gospođom Donfrid, pomoćnikom državnog sekretara SAD. Mislim da razgovor koji smo vodili nije mogao da bude osnova za zaključivanje koje je ona kasnije iznijela u javnosti i mislim da su oni puni spekulacija i nisu tačni.

Dakle tvrditi da rukovodstvo RS želi da sruši BiH jednako nije tačno kao što je istina da sam i na sastanku s njom i kasnije u javnosti govorio o tome da RS poštuje teritorijalni integritet i međunarodni suverenitet BiH, ali jednako tako i Ustav BiH u kome je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.


I da RS ima pravo da dobije sva svoja ovlaštenja koja joj pripadaju Ustavom i da sve ono što je učinjeno u međuvremenu mimo Ustava mora da bude stvar diskusije među nama, s čim se ona vjerujem složila da trebamo da vodimo diskusije. Svakako, zabrinjavajuće je da je neko sa takog visokog političkog nivoa spreman da interpretira sastanak na način na koji se on nije desio i da moram da reagujem sa tvrdnjom da to nije naprosto istina i da to ne postoji. 

Mi smo jasno rekli da RS nema nijedan plan, niti ima ijedan dokument koji bi potvrdio njene tvrdnje koje je očigledno pokupila u političkom Sarajevu i dobila od njenih saradnika koji su već dugo godina radeći ovdje u BiH protiv interesa naravno RS - zaključio je Dodik u svom video obraćanju na Twitteru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.