UPUTILI PRAZNIČNU ČESTITKU

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine: Pravo na rad je jednako za sve

Oni podsjećaju na to da kršenje prava po osnovu radnog odnosa sa sobom povlači i onemogućavanje ostvarivanja čitavog niza drugih Ustavom garantovanih prava građana

A. O.

Nives Jukić, Ljubinko Mitrović i Jasminka Džumhur

Foto: OMBUDSMEN.GOV


Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Ljubinko Mitrović svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine uputili su čestitku povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada.

Kako navode, tu priliku koriste da još jednom ukažu na značaj poštivanja radnih prava.

Pravo na rad

Pravo na rad je jednako za sve i podrazumijeva obavezu nadležnih organa da građanima omoguće ostvarivanje ovog prava, tj. jednak pristup radu i pod jednakim uslovima, što između ostalog podrazumijeva osiguranje transparentnog pristupa radnim mjestima, pod jednakim uslovima, kroz otvoren selektivni proces, i bez diskriminacije.

Cijeneći kompleksnu situaciju u kojoj se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina, pravo na rad u ovom momentu je u velikoj mjeri ugroženo i najveće posljedice osjete stanovnici Bosne i Hercegovine u svakodnevnom životu - kada je prisutan konstantan rast cijena namirnica i troškova života, dok plaće ostaju iste.

Kršenje prava

Oni podsjećaju na to da kršenje prava po osnovu radnog odnosa sa sobom povlači i kršenje, odnosno onemogućavanje ostvarivanja čitavog niza drugih Ustavom garantovanih prava građana.

Kršenje prava zaposlenih po osnovu rada, posredno ugrožava i pripadnike svih onih društvenih grupa koje, u današnje vrijeme možda više nego ikada ranije, najviše zavise od prihoda radno sposobnih članova porodice – djecu, starije, bolesne i druge osobe koje nisu sposobne za rad, navodi se u čestitci. 

Više o temi Ombudsmeni BiH

MALTRETIRANJE NA RADNOM MJESTU
Povuci tužbu protiv firme il' će biti svega
NA VRH

Podijeli članak na