PROTEST U KRUGU FABRIKE

Iz Sindikata firme sa više od 700 radnika poručili da neće dopustiti urušavanje Ginexa

Podršku kolegama dali i sindikati drugih kompanija, ali i građani i gradske vlasti Goražda

Piše: A. Bajramović

29.4.2022

Radnici Ginexa protestovali u Goraždu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Nekoliko stotina radnika Ginexa i ostalih preduzeća iz industrijske zone Pobjeda, ali i građana Goražda okupilo se pred zgradom uprave, kako bi se usprotivilo planovima za smjenu rukovodstva ove kompanije. Skup je organizirao Sindikat Ginexa, a radnici su ostali okupljeni tokom sjednice Nadzornog odbora ove kompanije. 

Godinama gradili

- Hvala svim radnicima i građanima. Ova slika govori sve. Ona pokazuje šta se sve može dogoditi ako se odluke budu donosile bez znanja radnika. Naš zahtjev je da se ovo ne radi „šumovlakom“, da se neko ne smjenjuje bez znanja radnika i da se ne postavlja direktor koji nije iz Ginexa. Ne želimo da neko uruši ono što smo godinama gradili – kazao nam je Elmir Vranj, predsjednik Sindikata "Ginexa".

Već nekoliko dana iz Ginexa upozoravaju da neće dopustiti smjenu aktuelne direktorice Munevere Foče, a iz lokalne vlasti takođe pozivaju da se odluke ne donose naprečac, jer Ginex je kompanija u kojoj radi više od 700 radnika, ostvaruje dobre poslovne rezultate i raspolaže sa kapitalom za nove investicije.

- Nije mi jasno, niti može zdrav razum da prelomi, što se mijenja neko ko pozitivno posluje. Vidim ogroman broj radnika, vidim i građane van kapije koji imaju našu punu podršku, pa treba dobro razmisliti prije nego što uradi nešto što ne treba – kaže Vahid Ramić koordinator za namjensku industriju Sindikata metalaca FBiH.


Podrška kolega

Podršku kolegama pružili su i predstavnici sindikata drugih kompanija namjenske industrije.

- Očigledno dolazi do nekih nelogičnih poteza za ovu kompaniju. Izgleda da su se mnogi, da tako kažem, nameračili na nju, da je srozaju na dno dna što bi bila katastrofa za radnika, ali i cijelo Goražde. Dajemo podršku i uradićemo sve da ne dođe do toga – poručio je Mirza Pobrić, predsjednik Sindikalne podružnice „Pretisa“ iz Vogošće.

Dan ranije Gradsko vijeće Goražda održalo je vanrednu sjednicu na kojoj je usvojilo deklaraciju o podršci radi i razvoju ovog privrednog društva, a nadležne institucije pozvalo da sve odluke vezane za Ginex donose uz razumijevanje njegovog strateškog značaja za Goražde, te utemeljene na arhumentima i činjenicama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.