BRUTALNO PRETUČEN

Vladimir Kovačević je na svojoj koži osjetio "slobodu medija u BiH": Optužuju nas da smo izdajnici

Novinari koji istražuju kriminal i korupciju štite društvo, državu i budžete na bilo kom nivou, istakao je Kovačević

Vladimir Kovačević. Arhiva

Piše: H. J. I.

3.5.2022

- U principu, sloboda medija u BiH je jedno vrlo kompleksno pitanje kome treba posvetiti malo više razgovora i pažnje - ističe na početku razgovora za portal "Avaza" novinar Vladimir Kovačević povodom Svjetskog dana slobode medija.

Njega su prije skoro četiri godine dva mladića brutalno pretukla u banjalučkom naselju Obilićevo. On je u tom periodu radio za BN Televiziju. 

- Kada posmatram ovako sa strane, dalo bi se zaključiti da u BiH postoji sloboda medija jer ako izuzmemo moj slučaj, koji je drastičan, ne podcjenjujem naravno ništa, jer sve je za osudu, i verbalni napad, politički pritisci i svašta nešto, mi nemamo nekih drastičnih primjera koje možemo vidjeti u autokratskim režimima. Naravno, ne možemo se zadovoljiti time - govori Kovačević. 



Izdajnici ili strani plaćenici

Opet sa druge strane, kako Kovačević dodaje, mediji u našoj zemlji trpe različite pritiske. 

- Mediji u BiH trpe politički pritisak, ekonomski pritisak i teško je govoriti da je dobar dio medija uživa potpunu slobodu izvještavanja. Zašto je to tako? Zato što su vlasti na različitim nivoima, ja mogu više govoriti o RS, stavili pod kontrolu dobar dio medija na različite načine što direktnim ili indirektnim vlasništvom nad medijima.

Može se biti slobodan novinar i slobodan medij u BiH ali je visoka cijena. Neko ko želi da bude slobodan novinar i da radi u slobodnom mediju mora shvatiti da na taj način neće zaraditi mnogo novca, da će trpiti različite posljedice, ne moraju one uvijek biti fizičke ili verbalne, ali jednostavno bit će na različite načine stigmatizovan od vlasti ili dijela javnosti, budući da vlasti u BiH onaj dio medija i novinara koji rade svoj posao onako kako ga treba raditi i ne izvještavaju na način na koji to političke elite žele je uglavnom označen kao izdajnički ili da su ti novinari odnosno medijske kuće strani plaćenici. Dakle, može se biti slobodan ali se plaća visoka cijena - rekao je Kovačević. 


Novinari najveći zaštitnici demokratije

Za kraj razgovora, Kovačević se osvrnuo na posljednje napade člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na BN Televiziju. 

- BN Televizija je možda najviše na udaru u posljednjih nekoliko godina. Međutim, ne dira Milorad Dodik medij po nazivu medija, već po načinu izvještavanja. 

Ukoliko novinar ili medijska kuća ne izvještava kako vlasti u RS misle da treba da izvještava, ili ako pita ono što se jednostavno ne sviđa ušima Milorada Dodika ili nekome od njih, takav medij, takav novinar će biti okarakterisan kao izdajnički. Ja uvijek kada govorim o novinarima u BiH, govorim da su oni, osim što su najveći zaštitnici demokratije ujedno i najveći zaštitnici što entiteta što države. 

Dakle novinari koji istražuju kriminal i korupciju štite društvo, državu, budžete na bilo kom nivou dok upravo oni koji ih optužuju da su izdajnici posmatraju te budžete kao privatne i oni su najveći izdajnici i neprijatelji države - zaključio je Kovačević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.