SVJETSKI FOTOREPORTER

Ron Haviv za "Avaz": Moj susret sa Zelenskim

Eventualno krivično gonjenje za zločine u Ukrajini će se razlikovati od bilo kojeg drugog do sada

Haviv upoznao i fotografirao ukrajinskog predsjednika Zelenskog: Moje emocije nikada nisu ostavljene po strani. Ron Haviv/VII

Piše: N. Ajnadžić

6.5.2022

Svjetski fotoreporter Ron Haviv tokom krvavih devedesetih godina bio je u Bosni i Hercegovini bilježeći aparatom sve užase kroz koje smo prolazili, a naposljetku je njegov rad bio jedan od dokaza na Haškom sudu u toku procesa suđenja za ratne zločine.

Skrivena lokacija

Haviv sada to isto radi u Ukrajini, ne bježeći od činjenice da će možda upravo njegove fotografije biti korištene za dokazivanje potencijalnih ratnih zločina koje, prema tvrdnjama mnogih, čini ruska vojska. Jedan je od rijetkih koji su imali priliku upoznati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, i to nakon što ga je angažirao “The Economista” da fotografira intervju njihove novinarke sa Zelenskim.

U njegovoj “utvrdi”, na skrivenoj lokaciji.

Haviv fotografirao Zelenskog. Ron Haviv/VII

O susretu sa Zelenskim za “Dnevni avaz” je rekao:

- Čini se da je predsjednik Zelenski čovjek koji se unaprijed suočio s historijom i ne samo da je preživio već je uspio u spašavanju svoje nacije, a možda čak i više. U nekoliko sati dok sam ga posmatrao, mogao sam da vidim niz emocija i, iako znam da je profesionalni glumac, činilo mi se sasvim iskreno. On je autsajder, ali zna i vjeruje da je u pravu u svojoj akciji i na kraju će biti pobjednik, ali uz veliki gubitak koji će pratiti taj rezultat.

Ubistva u Buči

O dešavanjima u gradu Buči i oko njega govori se naširoko, a spominju se i potencijalni ratni zločini.

- Teško je razumjeti šta je izazvalo veći dio brutalnosti ruskih snaga u mjestima poput Buče. Eventualno krivično gonjenje za zločine u Ukrajini će se razlikovati od bilo kojeg drugog do sada - istakao je Haviv.


Volonter pomaže ranjenom čovjeku. Ron Haviv/VII

Zbog svega čemu svjedoči, ne samo u Ukrajini nego i na drugim ratištima s kojih je izvještavao, teško je povjerovati da emocije ne ostavljaju dubok trag...

- Stalno pokušavam naći način da budem sposoban raditi, a da se ne slomim od emocionalnog utjecaja onoga čemu prisustvujem. Shvatanje da je moja trauma ništa u poređenju s onom koju fotografiram pomaže mi i gura me da nastavim s ovim poslom - kazao je Haviv.

Stanovništvo koje vjeruje u svoju zemlju

Skoro od samog početka invazije Rusije na Ukrajinu i pokušaja ruskih snaga da okupiraju Kijev Haviv je i za svjetske medije govorio o krvavoj agresiji na BiH i pravio poređenje između Sarajeva i ukrajinskog glavnog grada. Međutim…

- Poređenje između Sarajeva i Kijeva više ne vrijedi jer je potencijalna opsada gotova. Ukrajina, kao i Bosna, ima stanovništvo koje vjeruje u svoju zemlju i spremno je boriti se za nju. Ukrajina, za razliku od Bosne, ima koristi od neviđene podrške većeg dijela svijeta - istakao je Haviv.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.