ŠEF DELEGACIJE EU

Satler među prvima prošao biciklističkom stazom stare pruge u Vitezu

Ovo je definitivno jedan divan turistički proizvod za čitavu BiH, kazao je on

Sa današnjeg događaja. FENA

A. O. / Fena

5.5.2022

Dijelom biciklističke staze stare pruge, koja prolazi središnjom Bosnom, danas je organizirana testna vožnja u kojoj je među prvima stazom prošao šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler).

Satler je posjetio etno selo "Čardaci", nakon čega je upriličena biciklistička vožnja na trasi od naselja Rijeka u Vitezu do ribarskog doma u Busovači, čime je i službeno danas otvorena dionica biciklističke staze Vitez-Lašva.

Ovom prilikom Satler je naglasio da je izuzetno sretan što je među prvima prošao dijelom staze koja će, kako je istaknuo, sasvim sigurno privući turiste iz Bosne i Hercegovine ali i drugih zemalja.


Odličan projekt

- Ovo je odličan projekt koji kombinira sport i prirodu, a s obzirom da sam veliki zaljubljenik u prirodu, danas sam imao priliku družiti se i razgovarati s nositeljima projekta kao i dionicima turističkih aktivnosti. Želio sam na licu mjesta se uvjeriti u konkretne rezultate projekata u koje Europska unija ulaže. Ovo je definitivno jedan divan turistički proizvod za čitavu BiH - kazao je Satler.

Projekt "Staza stare pruge" realiziran je u okviru projekta EU4Business u Bosni i Hercegovini, a financirali su ga EU i Vlada SR Njemačke, te je imao za cilj kreiranje značajnog turističkog resursa kao osnove za razvoj "outdoor" turizma, kao i unaprjeđenje kvalitete turističke infrastrukture.

Na području pet općina središnje Bosne realizirali su ga Regionalna razvojna agencija za centralnu BiH – REZ Agencija i Turistička zajednica (TZ) Srednjobosanske županije (SBŽ) s ciljem uspostave biciklističke staze od Lašve do Jajca. Direktor TZ SBŽ-a Miroslav Matošević istaknuo je da su na biciklističkoj stazi koja se proteže trasom stare željezničke uskotračne pruge u dužini od gotovo 100 km izvršeni ključni građevinski radovi koji su bili nužni za uspostavu biciklističke staze i uvezivanje dionica sa sustavom lokalnih i makadamskih puteva.


Sa lica mjesta. FENA

Dio biciklističke staze

- Dio biciklističke staze na području općine Busovače i Viteza u dužini od 10 km danas je službeno pušten u rad, a daljnji radovi se nastavljaju na području općine Travnik, gdje je potrebno izvršiti tamponiranje jednog dijela dionice, zbijanje podloge sa očišćenih dionica i sanaciju fekalnih i oborinskih voda - kazao je Matošević, te dodao da se nada da će kompletna biciklistička staza uskoro biti u funkciji.

Načelnik Općine Busovača Asim Mekić je kazao da su se kao lokalna zajednica rado uključili u realizaciju projekta, pogotovo s pojavom sve većeg broja posjetitelja koji određen vid rekreacije pronalaze upravo u biciklizmu.

- Veliko nam je zadovoljstvo što je baš veleposlanik Satler ovdje s nama. Ako on može voziti ovom stazom, onda ne vidim razlog da to ne mogu i drugi - kazao je Mekić.

Ukupna vrijednost projekta "Staza stare pruge" iznosi više od 512.000 KM, od čega su ERU i Vlada SR Njemačke u okviru EU4Business projekta izdvojile više od 380.000 KM bespovratnih sredstava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.