ADVOKAT

Ademović za "Avaz" o slučaju "Šalaka": Privilegiraju se pripadnici konstitutivnih naroda

Tako da je diskriminacija građana i dalje masovno i sistemski rasprostranjena u matičnim evidencijama u našoj državi, rekao je Ademović

Ademović: Privilegiraju se pripadnici konstitutivnih naroda. AVAZ

Piše: S. Spahić

7.5.2022

Nedim Ademović, poznati advokat, je pričao o slučaju "Šalaka", gdje su matični uredi prije nekoliko godina uveli upisivanje nacionalnosti, a u Općini Centar nije bilo u početku mogućnosti da se građani izjasne bilo kako osim kao Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili Ostali.

Recedentni slučaj

- Slučaj je star preko sedam godina i to je recedentni slučaj u kojem je utvrđena diskriminacija građana zbog činjenice da u matičnim evidencijama države ne mogu da evidentiraju svoju nacionalnost, već isključivo etničku pripadnost. Ako se građanu dozvoljava da svoje privatno opredjeljenje etničke pripadnosti izrazi, onda morat o omogućiti i drugim građanima, bez obzira što ne pripadaju konstitutivnim narodima - rekao je.


Kako kaže, ovo je privilegovanje pripadnika konstitutivnih naroda.

- Umjesto da država nakon tog recedentnog slučaja preduzme mjere kako bi se na svim nivoima, gdje se vode sve vrste evidencija, a inkorporiraju u sebi etničku pripadnost, uvedu i evidenciju nacionalne pripadnosti, kako bi omogućili ljudima kako bi bez obzira da li su pripadnici ujedno i etničke zajednice, odnosno konstitutivnog naroda ili nisu, da se u skladu sa privatnim opredjeljenjem izjasne na takav način - pojasnio je.

Ispravili grešku

- Nažalost, mislim da je Općina Centar jedna od rijetkih općina, koja je nakon ovog slučaja ispravila grešku, međutim te greške nisu ispravljene u većem dijelu BiH, pogotovo tamo gdje vladaju okorjele etnonacionalne stranke, koje ne žele da uvedu nacionalnost, jer je to za njih jačanje države, kojom se oni permanentno od Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas protive. Tako da je diskriminacija građana i dalje masovno i sistemski rasprostranjena u matičnim evidencijama u našoj državi - kaže on, te dodaje:

- Jednom kada se u pravnom presedanu utvrdi da određena norma ili praksa nisu u skladu sa nekim višerangiranim propisom, kao što je to ovdje slučaj sa Evropskom konvencijom, pa taj presedan treba da postane pravilo i da se greške sistemski isprave u cijeloj državi, a obzirom da mi nismo pravna država mi ne slijedimo te odluke po presedanima, nego tvrdokorno i protivno evropskim standardima branimo diskriminirajuće standarde. To nije potvrđeno samo u slučaju Šalaka, nego i drugim slučajeva kao što je i Sejdić Finci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.