HISTORIJA

Šta su pokazala arheološka istraživanja: Rimljani su u Podrinju imali dva velika grada

Osim Skelana i Domavije, tu je bilo još nekoliko manjih naselja

Konzervirani rimski grad Skelani. Avaz

Piše: S. Smajlović

9.5.2022

Rimljani su u srednjem Podrinju, osim velikih gradova Skelana i Domavije, imali još nekoliko manjih naselja. Neka od njih su bila na maloj udaljenosti, što upućuje na tada gustu naseljenost tog kraja. 

Njihovi ostaci otkriveni su na nekoliko lokaliteta srebreničke i bratunačke općine.

Nekoliko lokaliteta

Najstarije rimsko naselje u srednjem Podrinju je ono koje se nalazili u Skelanima, četrdesetak kilometara od Srebrenice.

Sadržaj pronađenih objekata, predmeta i natpisa govori da se u njemu dugo nalazilo administrativno središte cijelog regiona.

Zahvaljujući pogodnom položaju, brzo se razvijalo, pa je u drugoj polovini prvog stoljeća nove ere, u doba Flavijevaca, steklo status municipijuma, grada s autonomnom upravom.

- Natpisi u kojima se spominje ime ovog grada nađeni su na raznim lokacijama, na obje obale rijeke Drine. Zbog tako raštrkanih nalaza dugo se nije znalo gdje se zapravo nalazi grad Malvesiatium. Novija istraživanja dokazala su da se on nalazi u Skelanima, gdje je pronađen najveći broj natpisa i drugih spomenika koji ukazuju na postojanje naselja većeg ranga - navodi Adib Đozić, jedna od autora knjige „Srebrenica kroz vijekove“.


Značajni natpisi

Iz Skelana potječe veliki broj rimskih nalaza svake vrste, od kojih poseban značaj imaju natpisi koji daju obilje podataka o životu i razvoju ovog rimskog grada, njegovom stanovništvu, gradskim službama i drugo.

Na nekoliko spomenika su navedena imena gradskih funkcionera, kao i dobročinstvo koje su činili, naveli su stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.