KAKO DALJE

Advokat Feraget za "Avaz": Bez podrške Delegacije EU, u slučajevima "Memić" i "Dragičević" ne bismo stigli nidokle

Ono što bi se reklo, tamo gdje rezultate ne donese sudnica, to bi trebala uraditi ulica, kaže Feraget komentirajući eventualne proteste koje su najavljivali Davor Dragičević i Muriz Memić

Ifet Feraget: Protok vremena je nešto što zabrinjava. Avaz

Piše: H. J. I.

8.5.2022

Ifet Feraget, advokat porodica Memić i Dragičević, se u razgovoru za portal "Avaza" osvrnuo na sastanak koji je održao sa predstavnicima Delegacije EU u BiH krajem aprila. 

Kako ističe ponovo je dobio punu podršku za ono što rade. 

- Ambasador Satler (Sattler) je bio zauzet ali su bili prisutni šef Odjela za vladavinu prava EU u BiH, Alfredo Stripoli i šef kabineta ambasadora Satlera Juri Mas (Joeri Mass), kao i pravnik u odjelu za vladavinu prava. Dobili smo dakle punu podršku Delegacije EU za ovo što radimo. Jasno je da mi bez ove podrške do sada ne bismo uspjeli doći dokle smo stigli.

Isto tako ja sam insistirao da se na nekim budućim sastancima, jer najvjerovatnije u dogledno vrijeme će biti održan sastanak između predstavnika Delegacije EU i v.d. glavnog tužioca Milanka Kajganića, a ja se nadam u dogledno vrijeme i sastanku sa postupajućim tužiocima, kao i sa v.d. glavnim tužiocem, jer ono zbog čega smo nezadovoljni moji klijenti i ja kao njihov punomoćnik jeste protok vremena.



Ne kažemo da ne rade, ne kažemo da se ne vuku adekvatni potezi. Dakle, sredstva koja se primjenjuju jesu adekvatna. Međutim protok vremena je nešto što zabrinjava. Jer oni koji su kumovali uništavanju dokaza i podmetanju tragova i lažnim vještačenjima, dakle to su tužioci, policijski službenici, to su vještaci. 

Tako da, o stvarima koje se tiču oganizovanog kriminala uvijek postoji da neko zbog imuniteta ili povoljnije kazne dobije mogućnost da ukaže na one nalogodavce, izvršioce. Ja se nadam da ćemo uskoro doći i u tu fazu jer u protivnom postavlja se pitanje jesu li tužioci i policijski službenici izvan zakona. Ako je to tako, onda mogu samo potvrditi ono što govorre moji klijenti, da država BiH stoji iza zataškavanja ubistava, a to se ne bi smjelo desiti jer je dokaza previše - istakao je Feraget. 


U toku razgovora, advokat Feraget se osvrnuo i na eventualnu organizaciju masovnih protesta u drugoj polovini maja koje su najavljivali Davor Dragičević i Muriz Memić.

- Ja se nisam nikada svih ovih godina na bilo koji način niti uključivao u organizaciju niti u donošenje odluke o protestima. Ali sam isto tako podržao svaki potez, i Davorov i Murizov. 

Ono što bi se reklo, tamo gdje rezultate ne donese sudnica, to bi trebala uraditi ulica. To nije popularan način, ali isto tako neprihvatljivo je da oni u koje polažemo sve nade kada je u pitanju borba protiv korupcije učestvuju u zataškavanju ubistva. I zbog toga ja podržavam tu odluku i Davorovu i Murizovu, oni su najavili te proteste u drugoj polovini maja. Vidjet ćemo koji je to termin, koji je to dan, i naravno nadamo se velikoj podršci građana - zaključio je Feraget. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.