PREDSTAVILI IZVJEŠTAJ

Udruženje BH novinara: Više od 50 posto novinara ima primanja niža od prosječnih

Također, i nepostojanje novinarskog sindikata koji bi štitio prava svih novinara predstavlja veliki hendikep za sve novinare, naveli su iz Udruženja

E. Ć.

10.5.2022

Članovi Udruženja BH novinari. Screenshot / N1

Udruženje BH novinari danas su predstavili izvještaj "Indikatori medijskih sloboda i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini". 

Kako su naveli, više od 50 posto novinara ima primanja koja su niža od prosječne plate u našoj zemlji. Istakli su i još jedan veliki problem, a to su napadi na novinare.

Također, i nepostojanje novinarskog sindikata koji bi štitio prava svih novinara predstavlja veliki hendikep za sve novinare. 

Medijske slobode su loše i sve gore. Tri ključna parametra kojima smo se bavili: ekonomski, pravni i sigurnosni, ne idu nam u prilog. Oko polovine kolega radi za mizerne plate. Imamo oko 300 tužbi za vratom i imamo 1.4 različita napada sedmično na novinare.

- Ambijent u kojem novinari rade, bez obzira na sve pritiske pod kojima rade, šaka romantičnih profesionalaca uspijeva da napravi savršene istraživačke tekstove, uhvati visoke državne dužnosnike s "prstima u pekmezu" - poručeno je iz Udruženja BH novinari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.