AVAZ NA LICU MJESTA

U BiH počeo 11. Sarajevo Business Forum: Predstavljanje više od 300 investicijskih projekata

Forum će otvoriti predsjednik Uprave Bosna Bank International Banke Alek Bakalović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić

Piše: A. K.

11.5.2022

Johan Satler - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa foruma - Avaz
Okupljeni najveći poslovni i politički lideri - Avaz
"Avaz" na licu mjesta - Avaz
+18

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine 11. i 12. maja bit će održana Međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum

Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, Forum će ove godine nastaviti tradiciju okupljanja nekih od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regiona i svijeta.

Forum će otvoriti predsjednik Uprave Bosna Bank International Banke Alek Bakalović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, te ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić, a u uvodnom obraćanju prisutnima će se obratiti predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, ministar trgovine Republike Turske Mehmet Muš (Muş), ministar gospodarstva i Održivog razvoja Hrvatske Davor Filipović, YB Datuk Seri Ab Rauf bin Jusoh (Yusoh), viši državni ministar za industriju, investicije i razvoj preduzetništva države Melaka iz Malezije i šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johan Satler (Johann Sattler).




Premalo prisutni

- Nema prevelikog uticaja da ima ne bi bilo problema, ja uvijek prigovaram EU i SAD da su premalo prisutni. Ratovi su završeni sada treba graditi društvo i državu. Pitanje opstanka države dovodi se u pitanje. Tu je Zapad kriv sto ne da odlučniju poruku da se to ne smije dogoditi - rekao je Stjepan Mesić.

Govorio je i o izbornom zakonu i izjavama Milanovića.

- Da li on može zaustaviti bilo šta, da on može zaustaviti ulazak Finske i Švedske u NATO, nema šanse. Ali je zbog rješavanja pitanja BiH, on išao na šire pitanje. To se ne može uvjetovati - poručio je Mesić.


Integritet osiguran

- U BiH je situacija mogla biti dobra da ljudi shvate da je BiH država, da je integritet osiguran, a oni koji misle da se može razgraditi i nekim manevrima dobiti ono sto nije u ratu, oni su u zabludi.

O visokom predstavniku je rekao da prije svega njega treba podržavati njegova država, EU i Amerika. 

- Ako mu ne da podršku njegova zemlja i EU onda su njegove snage slabe - poručio je Mesić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.