OSIM NA EKONOMIJU

Dodik u Briselu izjavio: Rat u Ukrajini ne utječe na BiH

Uoči večere koju je za lidere sa Balkana organizovao Borelj u Briselu, Dodik je izjavio novinarima da treba učiniti sve da se sačuva stabilnost i mir u BiH

Milorad Dodik. Printscreen

N. Aj. / Srna

11.5.2022

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras u Briselu da će šefu diplomatije Evropske unije Žozefu Borelju (Josep Borrell) prenijeti stav da je BiH stabilna i mirna i da rat u Ukrajini ne utječe na nju ni na koji način, osim ekonomskog aspekta.

- Što se tiče rata u BiH, to je danas veoma daleko. Mi imamo značajnih političkih problema u BiH, pripremamo se za izbore ali nismo uspjeli da provedemo izbornu reformu zbog čega postoji osnovano nezadovoljstvo činjenicom da se ugrožava konstitutivnost naroda. Također, imamo lažno predstavljenog visokog predstavnika koga nije imenovao Vijeće sigurnosti i sve to pogoršava situaciju u BiH - naveo je Dodik.

Uoči večere koju je za lidere sa Balkana organizovao Borelj u Briselu, Dodik je izjavio novinarima da treba učiniti sve da se sačuva stabilnost i mir u BiH, a da se kroz politički dijalog unutar subjekata u BiH riješe problemi koji su prisutni.


- Tu EU svakako može pomoći jer je ona naš značajan faktor saradnje, ali isto tako treba spomenuti da imamo i mnogo problema koji su posijani u prošlosti od institucija EU, a koji sada dolaze na naplatu u BiH u političkom smislu - naglasio je Dodik.

On je ponovio da ukrajinska kriza utječe na BiH u sferi ekonomije, dok je u sferi mogućeg izazivanja sukoba to dvoje apsolutno nedodirljivo.

- BiH nema nijedan ozbiljan indikator da bi moglo doći do eskalacije nasilja. Sve su to propaganadni trikovi. Najdogovorniji ljudi za sigurnost na prostoru BiH kao što su komandant Altea-e i NATO saveza ocijenili su da nema elemenata za ugrožavanje sigurnosti u BiH - rekao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.