NA LICU MJESTA

Posjetili smo biser egipatske obale: Hurgada je mnogo više od mora i vrelog pijeska

Duge pješčane plaže, čisto more, nestvarne tirkizne boje, vrhunska usluga u luksuznim ljetovalištima, dovoljni su razlozi da odmor provedete baš u Hurgadi

Piše: L. Suljović

14.5.2022

Sve ljepote Egipta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Nekada ribarski gradić, danas hit ljetna destinacija, egipatska Hurgada doslovno će očarati svakoga ko je posjeti. Duge pješčane plaže, čisto more, nestvarne tirkizne boje, vrhunska usluga u luksuznim ljetovalištima, dovoljni su razlozi da ljetni odmor provedete baš u Hurgadi.


Ljubazni domaćini

Ekipa “Dnevnog avaza”, zajedno s grupom novinara iz BiH, boravila je na ovom biseru egipatske obale i, zahvaljujući agenciji “Relax Tours”, i sami smo se uvjerili u sve ljepote koje nudi ovo ljetovalište. Nije ni čudno što mu se mnogi vraćaju iz godine u godinu.

Hurgada ima više od 250 hotela, a u svakom od njih preljubazni domaćini i osoblje pobrinut će se da gostima tokom boravka ne nedostaje ama baš ništa.

A, ukoliko, osim sunčanja i kupanja, želite upoznati i atrakcije Hurgade, obavezno idite na izlete. Svaki od njih ćete zasigurno dugo pamtiti.

Rajski otok, ronjenje uz koralje i razgledanje šarenog podvodnog svijeta, safari, adrenalinske vožnje kvadova i bagija, obilazak beduinskog sela, jahanje na kamilama, sve su to nezaboravni doživljaji i dragocjene uspomene koje ostaju do kraja života.

Hurgada je, definitivno, mnogo više od čistog mora, vrelog žutog pijeska i sunčanja.

Tokom putovanja najjači utisak na kompletnu novinarsku ekipu ostavila je posjeta beduinskom selu.

Beduinska plemena su bez adrese, državljanstva, bez dokumenata, govore svoj interni jezik i ne miješaju se s ostatkom civilizacije. Teško rade, bore se za opstanak, nemaju skoro ništa, a opet su zadovoljni.


Nasmijana djeca

U selu, usred vrele pustinje, obišli smo beduinsku pekaru i apoteku, pokazali su nam kako njihove žene prave hljeb, na koji način i od kojih biljaka sami sebi prave lijekove, a sve vrijeme oko nas su trčkarala nasmijana dječica.

Razoružat će vas svojom umiljatošću, veselim pogledima, a njihovoj sreći nema kraja ako ih počastite slatkišem ili im ostavite koji dolar ili euro...

Iz malog sela, u kojem je vrijeme davno stalo, zasigurno nećete otići ravnodušni.

Utiske s ovog nezaboravnog putovanja opširnije ćemo prenijeti u narednim danima, a našim čitaocima preporučujemo - ukoliko se još dvoumite gdje na ljetovanje, odaberite Hurgadu, sigurno će premašiti sva vaša očekivanja.


350 sunčanih dana

Hurghada je smještena na netaknutoj obali Crvenog mora i jedan je od najsunčanijih gradova svijeta. Ima više od 350 sunčanih dana u godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.