OVO JE BOLNA TEMA

Jasminko Halilović: Nema potvrde za broj 1.601 ubijene djece

Nažalost, onima koji su vladali Sarajevom iza rata utvrđivanje istine i činjenica nije bilo važno, kazao je osnivač Muzeja ratnog djetinjstva

Jasminko Halilović. Screenshot / N1

E. Ć.

12.5.2022

Jasminko Halilović, osnivač Muzeja ratnog djetinjstva, rekao je kako je broj ubijene djece opkoljenog Sarajeva teška i bolna tema s kojom se trebalo suočiti davno. 

Istakao je da je to tema o kojoj više nije mislio pisati. 



Jedino mu se zahvalio Jovan Divjak

Prije tačno deset godina, još 2012. godine, objavio sam tekst "Stvarni broj ubijene djece" na Radio Sarajevu, jer sam u toku istraživanja za knjigu "Djetinjstvo u ratu" shvatio da za broj 1.601 nema apsolutno nikakve potvrde.

Mislim da je to bilo prvi put da je neko javno govorio o tome. Napali su me tada dežurni historičari i stručnjaci (preteće današnjih stranačkih botova) da to ipak nije nešto čime ja treba da se bavim (ja se s tim i slažem, bavio sam se jer oni nisu radili svoj posao, a evo nisu ga radili ni ovih deset godina, i ne rade ga ni danas) - napisao je Halilović.

Kaže da ga je jedini nazvao da mu se zahvali za tekst bio general Jovan Divjak i da je njemu bilo stalo da se utvrdi istina.

- Nažalost, onima koji su vladali Sarajevom iza rata utvrđivanje istine i činjenica nije bilo važno. Bilo je važno razvlačiti ovaj broj, i medijima i političarima, slikati se sa cvijećem na godišnjice, skupljati jeftine poene manipulirajući onim što ljude najviše boli. Dvadeset i šest godina od kraja opsade nije napravljen Muzej opsade u Sarajevu. Valjda nije bilo para. Ali evo ima milion za nekakav muzej obrazovanja u ratu, jer je nekom palo na pamet da se igra muzeja bez ikakve strategije i plana. 

Broj ne može odstupati stotinama

Ima svake godine 1,3 miliona KM za Institut za istraživanje zločina u Kantonu Sarajevo. To je 33,8 miliona KM za 26 godina. Objavili su i knjigu na ovu temu. Ali nisu imali hrabrosti da javnost kontinuirano nastave izvještavati o rezultatima tog istraživanja i da iz javnog prostora eliminišu ovaj netačni broj 1.601 - poručio je Halilović.

- Po mom mišljenju, a kako pokazuju i drugi masovni zločini, nije realno očekivati da se utvrdi tačan broj ljudi/djece ubijene tokom opsade Sarajeva. Taj broj uvijek može biti dopunjen novim imenom, novom informacijom. Postoje poginuli iza kojih nije ostao niko, čiju smrt gotovo niko da nije zabilježio. Ali to ne znači da taj broj može odstupati stotinama. Treba imati broj "dosad precizno utvrđenih žrtava", za koji se podrazumijeva da moze biti veći, ali nikako ne može biti manji - dodao je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.