BH. REŽISERKA

Žbanić: Neću nuditi pare kao Puhalo, ali u čemu je problem da dobijemo spisak ubijene djece Sarajeva?

Za mene je i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo - previše, poručila je Žbanić

Jasmila Žbanić. Arhiv

E. Ć.

12.5.2022

Proslavljena bh. režiserka Jasmila Žbanić oglasila se na Facebooku gdje je uputila poziv nadležnim da dostave spisak ubijene djece tokom opsade Sarajeva. 

Objava Žbanić dolazi nakon što je banjalučki politički analitičar Srđan Puhalo ranije ove sedmice napisao "kako nudi 10.000 KM onome ko mu dokaže da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete".



- Ja neću nuditi pare kao Srđan Puhalo jer smatram da (kroz poreze) sasvim dovoljno plaćamo institucije da rade na utvrđivanju činjenica (za to svaki mjesec dobijaju platu i do sada su imali priliku objaviti svako ime ubijenog ljudskog bića, datum, okolnosti i mjesto gdje je osoba ubijena i sahranjena ili se vodi kao nestala).

Napravljena je knjiga mrtvih koja govori da je u Sarajevu ubijeno duplo manje djece nego što mediji i političari koriste u svojim govorima. Za mene je i jedno jedino ubijeno u Sarajevu ili bilo gdje drugo - previše! Ne razumijem u čemu je problem da dobijemo spiskove na uvid? Izvrstan tekst Edina Ramulića! Srđane, odlično postavljeno pitanje! Trebali smo ga mi u Sarajevu prvi postaviti. Hvala ti - napisala je Žbanić.

Na ovu objavu Jasmile Žbanić uslijedili su brojni komentari. Režiserka je na nekoliko njih uputila odgovor i obrazložila svoju objavu. 

Komentari na objavu Jasmile Žbanić. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.