LIČNOST DANA

Srđan Puhalo: Analitička starleta

Doveo u pitanje broj ubijene djece opkoljenog Sarajeva, a onda tražio da ga zovnu u emisije

Puhalo: U sve se miješa. Avaz

Piše: D. Hadžović

9.5.2022

Čitavu buru u bh. javnosti izazvao je psiholog i politički analitičar Srđan Puhalo, koji je doveo u pitanje zvaničan broj od 1.601 ubijenog djeteta tokom opsade Sarajeva.

U autorskom tekstu Puhalo je ponudio 10.000 KM onom ko dokaže da je zaista ovoliko djece ubijeno tokom rata.

- Dokažite da je taj broj tačan ili prestanite da manipulišete tim - napisao je Puhalo.

Naravno, na ovaj komentar uslijedile su brojne reakcije mnogih javnih ličnosti u BiH, ali i roditelja poginule djece, koji su bili zgroženi i užasnuti Puhalovim komentarima.

U svom autorskom tekstu Puhalo se ni na jednom mjestu nije pozvao na bilo kakvo istraživanje koje se bavi ovim pitanjem. On je naprosto iznio konstataciju da navedena brojka nije tačna, bez dodatnih pojašnjenja, a, da stvar bude gora, na kraju je na svom Twitter profilu označio televizijske voditelje tražeći od njih da ga pozovu u svoje emisije kako bi komentirao navedenu temu. Sve to pokazuje da je primarni cilj Puhala - privlačenje pažnje koja je svrha samoj sebi.

Ako je i od psihologa poznatog po tome da učestalo neupućeno komentira sve moguće teme i miješa se u sve živo - previše je.

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, ali je odrastao u Kalinoviku. Magistrirao je socijalnu psihologiju 2009. godine u Banjoj Luci. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.