IZAZVAO BURU

Puhalo: Nudim 10.000 KM onom ko mi dokaže da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete

Dokažite da je taj broj tačan ili prestanite da manipulišete tim - napisao je Puhalo

Srđan Puhalo. Arhiv

Piše: D. H.

8.5.2022

Politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo izazvao je veliku buru u javnosti otvaranjem pitanja broja ubijene djece u Sarajevu. 

Puhalo se osvrnuo na izjavu Šefika Džaferovića u četvrtak 5. maja kada je obilježen Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

- Samo da rata ne bude: Sarajevo odalo počast za 1.601 ubijeno dijete - rekao je Džaferović.

Tim povodom, Puhalo je u svom autorskom tekstu između ostalog naveo:

- Ipak, u toj najboljoj namjeri da se oda počast ubijenoj sarajevskoj djeci, stalno se potencira jedna činjenica koja, jednostavno, nije dokazana, a to je da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete. Prema istraživanjima koja su dokumentirana, ubijeno je mnogo manje djece, a taj broj varira od institucije do institucije, ali nije ni blizu ovog broja. Molim vas da pažljivo pročitate moj tekst iz 2015. godine u kojem sam pisao o broju ubijene djece. 


Tekst Srđana Puhala. Analiziraj.ba (screenshot)

Mediji u Sarajevu znaju da taj broj nije utemeljen na pouzdanim istraživanjima, ali i dalje bez bilo kakvog zazora prenose netačne informacije. Zašto to rade, ne znam, ali u svakom slučaju to nije korektno, profesionalno i pošteno. Ali da skratimo priču. Nudim 10.000 KM pojedincu, nevladinoj organizaciji, državnim institucijama, međunarodnim organizacijama, udruženjima građana, medijima, koji mi donesu relevantne podatke da je u opkoljenom Sarajevu, koje je kontrolisala Armija BiH, ubijeno 1.601 dijete. Dokažite da je taj broj tačan ili prestanite da manipulišete tim - napisao je Puhalo,

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.