PONOVO SE OGLASILA

Žbanić: Laganje o broju ubijene djece Sarajeva ponižava i žrtve i preživjele

Kao građanka Sarajeva zahtjevam od Kantonalne Vlade i premijera Edina Forte te gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da objave tačan broj ubijenih građana Sarajeva, istakla je

Žbanić: Pojavio se niz konstruktivnih prijedloga o utvrđivanju odgovornosti. Arhiva

H. J. I.

13.5.2022

Proslavljena bh. režiserka Jasmila Žbanić ponovo se oglasila na Facebooku gdje je uputila još poziv nadležnim da dostave spisak ubijene djece tokom opsade Sarajeva, "kako bi prestala manipulacija i izjednačavanje s onima koji lažu o agresiji".

- Hvala svima na kostruktivnom razgovoru o jako važnoj temi broja ubijene djece u Sarajevu. Jedno ubijeno dijete je previše i svaki broj je strašan. Laganje o broju ubijene djece ponižava i žrtve i preživjele. Kao građanka Sarajeva zahtjevam od Kantonalne Vlade i premijera Edina Forte te gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić da objave tačan broj ubijenih građana Sarajeva kako bi prestala manipulacija koja ponižava žrtve i izjednačava nas sa onima koji lažu i o karaktru agresije i o brojevima ubijenih u ovom ratu - napisala je Žbanić. 

Kako dodaje, pojavio se niz konstruktivnih prijedloga o utvrđivanju odgovornosti.


- Na mom zidu pojavio se niz konstruktivnih prijedloga o utvrđivanju odgovornosti (zbog čega ili koga nemamo tačne brojeve) te predlažem medijima i tužilaštvu da istraži rad institucija koje smo plaćali trećinu vijeka da nam daju istinite podatke oko kojih se još uvijek, skoro 30 godina nakon rata sporimo obzirom da nisu radili svoj posao ili su ga radili pod političkom kontrolom kojoj je odgovaralo muljanje. Smatram ovo pitanje od krucijalne važnosti za proces daljeg života u BIH.

Pošto neću više moći odgovorati ljudima i botovovima (jer nemam više vremena) želim se zahvaliti svima koji su dali svoje mišljenje. Ja ću sigurno biti i dalje uključena u ovu temu, ali na druge načine - zaključila je Žbanić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.