GODIŠNJICA ZLOČINA

Sjećanje na tragično stradalu djecu u Čekaluši

Na mjestu stradanja nevinih sugrađana porodice stradalih i predstavnici vlasti su ispred spomen-ploče položile cvijeće

Sjećanje na tragično stradalu djecu u Čekaluši. Fena

FENA

4.9.2023

U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. danas je obilježena 31. godišnjica pogibije nevino stradalih civila, odnosno djece u opkoljenom Sarajevu tokom proteklog rata.

Od ispaljene granate sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 3. septembra ratne 1992. godine, u Ulici Čekaluša kod broja 33, poginulo je pet naših sugrađana, od kojih su troje djeca.

Minut šutnje

Na mjestu stradanja nevinih sugrađana porodice stradalih i predstavnici vlasti su ispred spomen-ploče položile cvijeće i minutom šutnje te učenjem Fatihe odale dužnu počast u znak trajnog sjećanja na naše nastradale sugrađane.

Kako su naveli svjedoci tog dana, zbog posjete američkog izaslanika Sarajevu, bilo je zatišje, bez pucanja. Djeca su iskoristila takvu rijetku priliku da izađu iz skloništa i u dvorište zgrade na spomenutoj adresi. Prva granata ispaljena na ovo područje pala je u baštu obližnje džamije „Čekaluša“ koja graniči sa dvorištem, samo dva metra od mjesta gdje su sjedila nastradala djeca: Adnan Hodžić (12) i njegov brat Mirza (11), Vedran Štimac (12), Sanela Lukačević (21) i Faruk Nišić (32), dok je dvoje djece teško ranjeno: Vedrana Lukačević (danas je 60 posto invalid) i Vanja Štimac (danas je 100 posto invalid).

Odata počast i položeno cvijeće

U ime Općine Centar cvijeće su položili Amra Hašimbegović-Vučković i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, te Nisveta Cocalić, sekretar Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“.

Polaganju cvijeća i odavanju dužne počasti nevino stradalim sugrađanima također su prisustvovali i položili cvijeće članovi Udruženja civilnih žrtava rata „Svjetlost“, te učenici Srednje zubotehničke škole u Sarajevu i Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.