U MARAKEŠU

Turković se sastala sa ministrom vanjskih poslova afričke saradnje i marokanskih iseljenika

Posebno je naglašena mogućnost ekonomske saradnje u oblastima drvne i namjenske industrije

Bisera Turković i Naser Borito. MVP BiH

A. O.

13.5.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković jučer se u Marakešu (Marrakechu) sastala sa ministrom vanjskih poslova, afričke saradnje i marokanskih iseljenika Naserom Boritom (Nasserom Bouritom).

Na početku razgovora Turković se zahvalila Kraljevini Maroko, koja je na jučerašnji dan, 11. maja 1992. godine, prije 30 godina, priznala Bosnu i Hercegovinu.


Odluka o otvaranju

Podsjetila je i da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o otvaranju ambasade u Maroku, te naglasila da će uzajamno otvaranje ambasada biti važan korak u budućem jačanju sveukupnih odnosa, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Istakla je i važnost održavanja bilateralnih konsultacija dva ministarstva, jačanja parlamentarne saradnje, ali i intenziviranja bilateralnih posjeta na visokom nivou.

Posebno je naglašena mogućnost ekonomske saradnje u oblastima drvne i namjenske industrije, turizma, obnovljive energije, a Turković je sagovornika upoznala i sa prednostima bh. tržišta.


Okončanje procedura

Tokom razgovora je istaknuto opredjeljenje za okončanje procedura za zaključivanje sporazuma koji su u različitim fazama, a bh. ministrica je posebno istakla potpisivanje sporazuma o readmisiji.

Marokanski šef diplomatije Bourita je kazao da je današnja posjeta, uz najavljeno otvaranje ambasada, pozitivan korak u unapređenju saradnje dvije zemlje. Istakao je mogućnost posjete Bosni i Hercegovini u narednim mjesecima, u okviru koje bi mogli biti potpisani sporazumi između dviju zemalja.

Na sastanku se govorilo i o situaciji u sjevernoj Africi, odnosima sa EU i nastojanjima Bosne i Hercegovine da dobije kandidatski status za članstvo u EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.