POZNATI METEOROLOG

Nedim Sladić otkrio kada možemo očekivati prave ljetne temperature

Krajem maja čini se da bi po trenutnom stanju uglavnom ostalo natprosječno toplo, ali i nešto promjenjivije uz lokalne pljuskove, napisao je Sladić na svom Facebook profilu

H. J. I.

16.5.2022

Meteorolog Nedim Sladić otkrio kada možemo očekivati ljetne temperature. Arhiva

Bh. meteorolog Nedim Sladić objavio je na svom Facebook profilu novu prognozu te je otkrio kada nas očekuju prave ljetne temperature. 

- Nova promjena vremena uslovljena prelaskom frontalnog poremećaja sa sjeverozapada Europe nam donosi kišu, lokalne pljuskove i grmljavinu u utorak, kada mjestimice na sjeveru i istoku Bosne usljed izraženih parametara nestabilnosti i dostupne toplotne energije se u zoni fronte ne isključuje i izraženije grmljavinsko nevrijeme praćeno jačim vjetrom te sugradicom i gradom. Važno je istaknuti da sva područja neće biti zahvaćena podjednako takvom nepogodom - navodi Sladić na početku svoje objace.

Kako dodaje, suho bi ostalo izgledno na jugu i jugozapadu Hercegovine. 

- Sjeverozapadno visinsko strujanje po njegovom odmicanju na istok uslovljava prolazan, ali izraženiji pad temperatura zraka za 10 do 15 stepeni, pa ćemo temperaturno nakratko biti ispod višegodišnjeg prosjeka za ovo doba godine, a srijedu i četvrtak ujutro ponovo bi bilo hladno. Naročito se to odnosi na srijedu kada će biti umjerene, a u Hercegovini na udare i jake bure, kao posljedica izraženije razlike u pritiscima usljed jačanja anticiklone sa sjeverozapada i sniženog pritiska sa jugoistoka, a tad će se najprije razvedriti u Hercegovini i Krajini, a potom i u ostatku zemlje.


Potom ponovo stabilnije vrijeme, ali uz osjetnije zatopljenje prema kraju radne sedmice koje uslovljava jačanje termobaričkog grebena s jugozapada koji donosi ljetni ugođaj primjeren julu mjesecu i nove tridesetice u našu zemlju, a koje bi bile prisutne i tokom vikenda. Krajem maja čini se da bi po trenutnom stanju uglavnom ostalo natprosječno toplo, ali i nešto promjenjivije uz lokalne pljuskove. Padavine narednih 10 do 15 dana uglavnom su u skladu sa godišnjim dobom - neravnomjerno raspoređene, i količinski i prostorno - napisao je Sladić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.