HRVATSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Grlić Radman: Hrvatski narod se nalazi između srpskog separatizma i bošnjačkog hiperunitarizma

Rekao je da je stabilna BiH strateški nacionalni interes Hrvatske te istakao kako se nakon izbora i BiH može pojaviti sigurnosni problem ako se ne uradi izmjena Izbornog zakona

Grlić Radman: Hrvatski narod se nalazi između srpskog separatizma i bošnjačkog hiperunitarizma. SCREENSHOT: HRT

S. S. / HRT

18.5.2022

Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "A, sada Vlada", urednika Ivice Ružičića, a tema, između ostalih, je bila i Izborni zakon u BiH.

Govoreći o angažmanu predsjednika Milanovića o izmjeni izbornog zakona u BiH istakao je da su nastojanja Milanovića da uzme mikrofon i da govori parole.

- Ne sjećam se nekog susreta predsjednika Milanovića sa svojim kolegom predsjednikom, ne sjećam se da je nazvao predsjednika SAD-a, Njemačke, Francuske. Ne postoji niti jedan dokument ili poziv gdje je Milanović razgovarao. To je licemjerstvo, Milanović mora pokazati svoja djela, svoje riječi pretvoriti u djela. Tih djela nema, neka tri hrvatske stranke u BiH pokažu u čemu se zalaže predsjednik Milanović. Hrvatska Vlada ima djela, a ako to Hrvati u BiH ne vide onda me to jako žalosti. Govorim emocionalno jer sam rođen u BiH, u interesu mi je boriti se za vlastiti zavičaj, naglasio je šef diplomatije Hrvatske Grlić Radman.

Dodao je da je stabilna BiH strateški nacionalni interes Hrvatske te istakao kako se nakon izbora i BiH može pojaviti sigurnosni problem ako se ne uradi izmjena Izbornog zakona.

- Hrvatski narod kao najmanji narod je stiješnjen između srpskog separatizma i visoko rangiranog bošnjačkog hiperunutarizma u BiH, smatra Grlić Radman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.