PROGNOZA ZA NAREDNE DANE

Nedim Sladić za "Avaz": Narednih dana čeka nas temperaturna klackalica

Gledajući trenutne izračune, prognoza do kraja maja upućuje uglavnom na nastavak natprosječne toplote, nešto sa čime smo se s manjom učestalošću susretali tokom proljeća, istakao je Sladić

H. J. I.
  • Sladić: Sutra ujutro će zimogriznijim trebati i jakna

    Sladić: Sutra ujutro će zimogriznijim trebati i jakna

    Foto: Facebook


Meterolog Nove BH Nedim Sladić, je u novoj prognozi za portal "Avaza" otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u narednih nekoliko dana. Kako kaže, pred nama je vedra noć, ali će nam sutra ujutro trebati i jakna.

- Narednih dana čeka nas temperaturna klackalica. Danas se atmosfera stabilizovala zahvaljujući jačanju polja anticiklone, odnosno polju povišenog zračnog pritiska sa sjevera s čije prednje strane nama pristiže suh, ali i hladan kontinentalni zrak. Oblačnost se smanjila i sad je pred nama vedra noć. 

Upravo mirna noć u Bosni, vedrina i hladna zračna masa po visini izraženije će ohladiti podlogu, do te mjere da će temperature mjestimično pasti i ispod 5 °C u nižim područjima centralne i istočne Bosne, pa će na nekoliko sati ujutro trebati zimogriznijim i jakna - najavljuje Sladić za narednih nekoliko sati. 

Kada nam se vraćaju ljetne temperature

Kako Sladić najavljuje, u petak nam se vraćaju ljetne temperature.

- No od sutra će nam ponovo sve izraženije pritjecati topliji zrak, kako će se anticiklona smjestiti iznad Balkanskog poluostrva, a čeka nas pretežno sunčano, nerijetko i potpuno vedro vrijeme. Današnja bura u Hercegovini, koja je posljedica izražene razlike u pritiscima, prijepodne će oslabjeti i zamijenit će je maestral, a temperature zraka ugodne i u rasponu od 22 do 29 °C, u petak ponovo uz sve izraženiji pritjecaj toplih zračnih masa sa sjevera Afrike povratak ljetnih temperatura uz najviših 26 do 31, na sjeveru Bosne i jugu Hercegovine i do 33 °C, a u subotu vrhunac vrućine kada ćemo se izgledno na sjeveru Bosne približiti, pa i dosegnuti brojku od 35 °C. 

Kakvo ljeto nas očekuje

Dodaje da nas u noći sa subote na nedjelju očekuju lokalni pljuskovi, dok će u nedjelju vrijeme biti sparno. 

- No, tad će već biti nestabilnije. Anticiklona će slabjeti, a prema našim područjima sa sjeverozapada talasat će hladna fronta s kojom će procuriti svježiji i vlažniji zrak. To će usloviti razvoj grudvaste oblačnosti u kasno poslijepodne i prema večeri na sjeveru Bosne pri čemu će biti i lokalnih pljuskova. Lokalnih pljuskova u noći na nedjelju može prolazno biti i prema ostatku Bosne, dok će nedjelja donijeti smanjenje naoblake i sparno vrijeme, a pljuskovi su izgledniji poslijepodne na jugozapadu Bosne. 

Gledajući trenutne izračune, prognoza do kraja maja upućuje uglavnom na nastavak natprosječne toplote, nešto sa čime smo se s manjom učestalošću susretali tokom proljeća, pa će nakon po prvi put nakon februara ovo biti topliji mjesec od višegodišnjeg prosjeka, a broj vrelih dana (>30,0 °C) bit će izgledno i veći nego 2003. i 2012. godine koje su iznjedrile vruća i suha ljeta, a u tom smjeru čini se da ide i 2022. - zaključuje Sladić. 

NA VRH

Podijeli članak na