POLITIČKA VOLJA

Parlamentarac EU Tonino Picula za "Avaz": Kada će BiH dobiti kandidatski status

U Hrvatskoj postoji i niz likova koji relativiziraju rusku agresiju na Ukrajinu pokušavajući poljuljati front prema ruskim interesima

Picula: Alternativa evropskom putu BiH daljnje propadanje države. Arhiva

Piše: A. Bajramović

19.5.2022

Globalna, ali i unutrašnja kriza nova su prilika da se međunarodnoj zajednici ukaže na negativne posljedice oklijevanja u procesu integracija zapadnog Balkana u evropske, ali i euroatlantske sigurnosne i političke saveze, kazao je za "Avaz" Tonino Picula, poslanik Evropskog parlamenta i član Odbora za odnose s BiH i Kosovom. 

Bolji život

Kaže da političke strukture u BiH, ali i EU moraju shvatiti da je alternativa evropskom putu BiH daljnje propadanje države.

- Brisel treba nadograditi svoj pristup cijelom zapadnom Balkanu, ponajviše zbog građana koji streme priključenju Uniji i koji su zaslužili daleko bolju kvalitetu života. Naglasio bih i važnost efikasnijeg povezivanja EU i SAD kako bi se konačno implementirala jasnija strategija za dinamičnije napredovanje BiH na putu prema članstvu u EU - ističe Picula.

Dejtonski sporazum, dodaje, nije dovoljan okvir, a njegove izmjene se teško dogovaraju zbog otpora unutar njegovih struktura koje fingiraju evropske ambicije, a ustvari cementiraju status quo.

- U slučaju BiH, status kandidata ne očekujem dok se stvarno ne riješi barem jedan ozbiljniji dio naveliko poznatih 14 kriterija. Ako se moglo doći do dogovora u Mostaru, onda se može i u nekim drugim segmentima. Ključna je politička volja, koje sada, nažalost, nema. EU treba preuzeti proaktivniju ulogu u stimuliranju pozitivnih, ali i penaliziranju destruktivnih politika u BiH - kaže Picula.


Ruski interes

Nedavno je pozvao da Putinove pristalice u EU i regionu konačno budu poražene, a za "Avaz" pojašnjava da se radi o heterogenoj skupini čiji akteri i političari zagovaraju suprotstavljanje liberalnoj demokratiji, vladavini prava i demokratskim postulatima, ali i NATO-u.

- U Hrvatskoj postoji i niz likova koji relativiziraju rusku agresiju na Ukrajinu pokušavajući poljuljati front prema ruskim interesima: od visokopozicioniranih političara, do raznih analitičara opće prakse ili umirovljenih diplomata koji su previše vremena proveli u Moskvi. Sličnu situaciju možemo preslikati i na BiH. Rusija u BiH ima točno onoliko moći koliko se proruski političari, poput Dodika, daju kupiti i kompromitirati. Kad putinovske službe tu pipu zavrnu, tako će padati i njihov utjecaj - smatra Picula. 


Odgovornost međunarodne zajednice

U izvještaju pred Vijećem sigurnosti UN-a visoki predstavnik je upozorio na najveće probleme u BiH, ali Picula navodi da Kristijan Šmit (Christian Schmidt) i njegov ured imaju mnogo prepreka te da ni oponiranje Rusije i Kine ne treba zanemarivati.

Porast nestabilnosti u BiH i sve prisutniji osjećaj neizvjesnosti, koji predugo traje, dovode do toga da su prijetnje cjelovitosti i očuvanju BiH sve izraženije. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.