POTPREDSJEDNIK SBB-A

Čavka: Vrijeme je da se bavimo uzrocima, a ne posljedicama

Prema najnovijem izvještaju Eurostata, BiH je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi

E. Ć.

23.5.2022

Čavka: Iza nas je samo Albanija. SBB

Potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Admir Čavka rekao je da osnovni problem u BiH nije etnonacionalizam nego korupcija. BiH je, kazao je on, najkorumpiranija država na Balkanu i treća u Evropi i to je najveći razlog odlaska mladih i najveća prepreka za evroatlantske intregarcije.

- Prema najnovijem izvještaju Eurostata, BiH je jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. Iza nas je samo Albanija. Sve su ovo posljedice loših politika, loših lidera, loših državnika koji su sve građane države BiH doveli do ovoga očajnoga stanja – kazao je Čavka.

Stoga je, dodaje on, veoma bitno da opozicija konačno djeluje kompaktno, odnosno ujedinjeno. Samo ujedinjena opozicija može da ponudi rješenja za mnoge probleme u BiH, odnosno može da riješi katastrofalno stanje.

- Vrijeme da oni koji su odgovorni za katastrofalno stanje u državi konačno snose odgovornost za to. Ekonomska i demografska propast države je izvjesna i ove trendove nesposobni političari ne zaustavljaju. Važno je da se u rješavanje ovih problema uključe političari koji ne žele samo konstantne sukobe sa svima, političari koji će odgovarati za svoj rad svima u državi, a ne samo stranci – istakao je Čavka.

Potrebni su lideri koji će uspostaviti funkcionalnu vlasti u BiH koja će se boriti protiv korupcije, koja će privlačiti investicije i stvarati uslove za mlade ljude. Oni koji zaustavljaju BiH, kaže Čavka, rade to da bi napunili sopstvene džepove.

- Naši prijatelji iz SAD, zajedno s Evropom, i dalje su opredijeljeni da pomognu BiH da se ostvare reforme na putu ka EU i članstvu u NATO. Zemlje bivše Jugoslavije sada su među četiri saveznice u NATO, dok su dvije zemlje članice EU. Među zemljama zapadnog Balkana dijele strateški cilj dublje integracije sa Zapadom kao aspiranti na članstvo u EU ili su članice EU. BIH sebi ne smije dozvoliti da postane crna rupa u regionu – zaključio je Čavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.