BRISEL

Džaferović nakon sastanka sa Stoltenbergom: Ojačajte NATO štab u Sarajevu, Rusija otvoreno prijeti BiH

NATO savez je zapravo garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, mira i stabilnosti u BiH, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH

Džaferović: Sastanak je bio jako konstruktivan. Screenshot

H. J. I.

25.5.2022

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastao se danas u Briselu sa glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. 

Nakon sastanka su održali zajedničku press konferenciju. 

Džaferović se zahvalio na prilici da se danas razgovara o odnosima BiH i NATO saveza i o stanju u BiH. 

- Današnji naš sastanak je bio jako konstruktivan i na tragu je onoga što želi i BiH i NATO savez. BIH je aspirant za članstvo u NATO savezu, m smo se davno 2005 godine opredijelili da je naš cilj članstvo u NATO savezu. BiH je 2009. godine podnijela zahtjev za Akcioni plan za članstvo u NATO savezu i danas se mi nalazimo u tom statusu kada je u pitanju naš odnos sa NATO savezom. 


NATO garant Dejtona

Nažalost postoje i problemi, postoje političke snage koje osporavaju NATO put ali ja sam došao i ovdje u sjedište saveza da kažem da su važne odluke institucija BiH. Zakon o odbrani i odluka Predsjedništva za Akcioni plan za članstvo u NATO savezu i to je nešto spram čega se svi mi trebalo odnositi na način na koji se treba odnositi prema odlukama koje su na snazi - rekao je Džaferović. 

Kako je dodao, NATO savez je uradio mnoge važne stvari u našoj zemlji. 

- NATO je zaustavio rat, uspostavio mir, predano sa bh. vlastima radio na implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. NATO savez je zapravo garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, mira i stabilnosti u BiH i ja koristim priliku da vam se na tome zahvalim.

Ja sam uvjeren da će NATO savez i dalje nastaviti da štiti Dejtonski mirovni sporazum, mir i stabilnost u BiH. Želim da vam se zahvalim na prilagođenom paketu podrške državama aspiranticama za članstvo u NATO savezu, posebno u svjetlu mogućeg prelijevanja krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu. U BiH nažalost postoji ruski utjecaj i mi se spram toga moramo odnositi na adekvatan način. Postoje otvorene prijetnje BiH koje dolaze sa ruske strane, to radi ruski ambasador u Sarajevu da će BiH iskusiti negativne posljedice ukoliko nastavi svojim NATO putem - rekao je predsjedavajući Predsjedništva. 


Podrška OS BiH

Istakao je da će BiH nastaviti svojim NATO putem i da nikoga nećemo pitati koji će biti naš put. 

- Ja vas molim da na samitu u Madridu date snažnu podršku NATO putu BiH i da se referirate i na obaveze koje ima NATO kada je u pitanju Dejtonski mirovni sporazum.

Molim da se ojača NATO štab u Sarajevu, to je jako bitno i jako važno, jer NATO štab je zajedno sa misijom Althea ustvari pravni sljednik misija NATO-a koje su postojale u BiH, koje su zaključene 2004. godine sa misijom koja se zvala SFOR. Hvala vam na podršci koju dajete OS BiH. Želim da naši kontakti i susreti budu sve češći i sve snažniji, želim da naša saradnja između BiH i NATO saveza bude što snažnija, da naše OS budu što je moguće više prilagođene standardima NATO saveza.

Mi smo ih uspostavili i reformirali u skladu sa standardima i želim da se to nastavi. Molim da se pruži puna podrška u svakom smislu OS BiH. Hvala vam na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i hvala vam na odlučnosti da se kroz pomoć BiH zaštiti mir i u BiH i na zapadnom Balkanu - zaključio je Džaferović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.