PONOVO SKANDALOZNE IZJAVE

Dodik: Nismo podanici kao muslimani

Podaništvo muslimana prema SAD i Velikoj Britaniji je komično, rekao je

Milorad Dodik: Nismo podanici kao muslimani. AGENCIJE

S. S.

27.5.2022

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će biti obezbijeđeno finansiranje općih izbora u BiH, pa je onda ponovo nazvao Bošnjake muslimanima i nazvao ih podanicima.

- Ponudio sam da RS-a i FBiH plate svoj dio i ne znam u čemu je problem. Mogu biti date i pozajmice i kada BiH bude imala usvojen budžet vratiće 12 miliona KM potrebnih za finansiranje izbora - pojasnio je Dodik.

On je ponovio da BiH nije normalna zemlja i da se ne smije imati iluzija da će rješavanjem navedenog pitanja svi problemi biti otklonjeni.

- Intervencionizam stranaca je neprihvatljiv i ulazi u sve pore odlučivanja. Šta imaju ambasade s tim što je Vijeće ministara usvojilo. Ko su oni da se referišu o tome - upitao je Dodik.

"Rusija ima pravo"

On je podsjetio da je ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Tras navela da oni dolaze u BiH i ostaće dugo, te je upitao ko ih je zvao.

- Kao zalažu se za neku BiH. Za koju BiH se zalažu, za onu koja će biti ponižena i potlačena. Srbi nisu za tako nešto jer su uvijek stajali pred najvećim imperijama i nismo podanici kao muslimani - rekao je Dodik novinarima u Mahovljanima.

"BiH neće ući u NATO, a Predsjedništvo BiH nije zauzelo stav o saopštenju Ambasade Ruske Federacije o članstvu BiH u tom savezu", izjavio je danas član Predsjedništva Milorad Dodik.

- To su objavili kabineti Šefika Džaferovića i Željka Komšića. To i jeste problem u BiH jer se stavovi ove dvojice tretiraju kao stavovi Predsjedništva, što nije tačno - rekao je Dodik novinarima u Mahovljanima.

On je poručio da Rusija ima pravo da iznosi viđenja o članstvu BiH u NATO.

- Ako neko u Briselu kaže da želi BiH u NATO, onda Rusija ima pravo da kaže da to ne želi. Ukoliko neko u Sarajevu želi u NATO, onda mora shvatiti da ima i nas koji kažu da to neće - dodao je Dodik.

NATO put

On tvrdi da tema o NATO-u u BiH "ne postoji", da je jedina priča o tome u dokumentu iz 2005. ili 2006. godine "koji je bio oročen na godinu dana" i ništa više.

- Ako je tako kao što pričaju u Sarajevu što se nisu udružili sa ovim savezom. Zašto onda postoji misija ALTEA u BiH i o čemu oni pričaju - rekao je Dodik.

On je ponovio da je očuvanje mira i stabilnosti prioritet za koji se zalaže RS-a i njeni zavaničnici.

- Podaništvo muslimana prema SAD i Velikoj Britaniji je komično. Protiv sam rata u Ukrajini, žao mi je svake žrtve i želim da se što prije završi - naveo je Dodik.

On smatra da se ratom u Ukrajini Zapad želi obračunati sa Rusijom, a da uprkos svemu u BiH moraju odbraniti stabilnost i mir.

- Svrstavanje na stranu Velike Britanije je pogubno za sve. Nećemo sa Rusijom ali ni sa Velikom Britanijom - mišljenja je Dodik.

Kada je riječ o izvještaju predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije o opstrukcijama koje je imao pred posljednju sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, Dodik je ocijenio da je veoma važno da to bude dokumentovano.

- Opstrukcije jesu antiustavne i BiH je propala zemlja kao i njena vanjska i vojna politika. Ministar odbrane se inkognito sastaje i iznosi stavove koji nisu stavovi Predsjedništva BiH, a ministrica vanjskih poslova Velike Britanije jučer je mogla da vidi da je BiH pocijepana i Predsjedništvo razoreno - zaključio je Dodik.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.