PRESTIŽNA MANIFESTACIJA

Večernjakov pečat dobio NK Zrinjski, a pečat za mir ukrajinski narod

Nagradu za Sportski uspjeh godine dobili su Goran Lojo i ženska reprezentacija BiH

Nagradu za osobu godine dobio HŠK Zrinjski. Printscreen

A. Č. / Večernji list

27.5.2022

Prestižna manifestacija, 21. Večernjakov pečat održana je večeras. Prvi put u historiji Večernjakov pečat realizira se u suradnji i sa Radiotelevizijom Ukrajine.

Za Osobu godine proglašen je NK Zrinski, a nagradu im je predao selektor hrvatske nogometne reprezentacije Zdravko Dalić.

Pečat za mir dobio je ukrajinski narod. 

- Osobu godine u svijetu nije izabrao ni žiri ni čitatelji, već rat. Zbog rata u Ukrajini preko noći se ovaj narod na najvećem dijelu planeta prometnuo u simbol žrtve i otpora. I zato su oni svjetske Osobe godine. Bosnu i Hercegovinu i Ukrajinu dijeli više od hiljadu kilometara, ali, nažalost, povezuje ih tragedija - i BiH i Ukrajina među rijetkim su evropskim državama koje su se nakon Drugog svjetskog rata suočile s oružanim sukobima. Mi, koji smo svjedočili strahotama rata u BiH i Hrvatskoj, i vi, koji ih sada preživljavate u Ukrajini, najbolje znamo kolika je vrijednost mira. Zato vam uručujem ovaj Pečat za mir, uz želju da mir uskoro zavlada vašom zemljom. I cijelim svijetom. Ova maslinova grančica ujedno je i simbolički znak naše solidarnosti s Ukrajinom, ali i upozorenje narodima u BiH koliko je tanka granica od mržnje do krvoprolića - kazao je urednik Večernjeg lista Jozo Pavković.

Sa dodjele priznanja. Pritnscreen

Nagradu za Sportski uspjeh godine dobili su Goran Lojo i ženska reprezentacija BiH. Nagradu im je predao Danko Delibašić, novinar BHRT-a, sin proslavljenog košarkaša Mirze Delibašića.

Goran Lojo već pet godina strpljivo gradi igru djevojaka koje su sve bolje, a njihov uspjeh tim je veći ako se zna da za reprezentaciju BiH igra i Jonquel Jones s Bahama, zvijezda ženske NBA lige i najbolja igračica na svijetu. 

Bh. izabrana vrsta na prvenstvu Europe zaigrala je nakon više od dva desetljeća, a svi vjeruju i u njihov uspjeh na povijesnom nastupu među najboljim ekipama svijeta ove godine u Australiji.

Nagradu za Sportski uspjeh godine dobio je Goran Lojo. Printscreen

Posebno priznanje dobila je ukrajinska Radiotelevizija u znak zahvalnosti za podršku BHRT-u, te profesionalizam koji je pokazala i u ratnim uvjetima bit će joj dodijeljeno priznanje. 

- Nadam se da ćemo uskoro proglasiti pobjedu u skladu sa svim novinarskim standardima - kazao je direktor ukrajinske Radiotelevizije.


Sa večerašnje dodjele. Printscreen

Miro Gavran dobio je nagradu u kategoriji "Kultura" koju mu je predao glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

Kenan Arnautović dobio je nagradu za medicinu.

Nagradu u kategoriji "Znanost" dobili su Mehmed Akšamija, Mladen Bevanda i Rajko Kuzmanović. 

- Od srca se zahvaljujem Večernjem listu što su prepoznali naš rad na dobrobit društva. BiH tvore tri naroda i imaju pravo na svoju akademiju. - ustvrdio je Bevanda. 

 Kuzmanović se zahvalio na tome što se prepoznao njihov trud da budu dio velikog globalnog tržišta.

- Vijest o tome da je Večernjak dodijelio određeno priznanje me je jako obradovalo, ali je obradovalo i mnoge druge. Zato je ta gesta vrlo zanimljiva i pokazuje da postoje institucije koje znaju što je nauka. Postoji mnogo toga što se može staviti uz nauku, ali nauka nije ničije vlasništvo već je opće dobro. Kad pogledamo tko daje doprinos znanosti, ne gleda se daju li male zemlje ili velike. Akademije moraju raditi na klimi mira - tvrdi Akšamija.

Dodijeljena priznanja u kategoriji "Znanost". Printscreen

Nagradu za životno djelo dobio je kardinal Vinko Puljić.

- Hvala svima na ovom znaku pažnje. Neka istinski taj moj hod za dijalog se nastavi u daljnjem mojem radu - poručio je Puljić.

Posebno priznanje – povelja mira dobio je Fra Danyl Stanislav Botvina.

Aziz efendija Hasanović dobio je nagradu Međureligijski dijalog koju mu je predao potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske Željko Reiner. 

- Koristim priliku da se zahvalim na nominaciji. Dijelim ovu nagradu sa svim imanima koji promoviraju toleranciju i religijsko zajedništvo. Želim da naše društvo resi tolerancija, mir i zajedništvo.

Aziz efendija Hasanović dobio je nagradu Međureligijski dijalog. Printscreen

U kategoriji "Gospodarstvo" nagradu je dobio Amir Gross Kabiri, izraelski biznismen koji je podigao Aluminij iz pepela. 

Nagradu mu je predao Miro Džakula, direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Denis Lasić dobio je nagradu Večernjakov pečat u kategoriji politika, koju mu je dodijelio veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić. 

- Dobivanje ove nagrade je velika i obveza. Izgradnja BiH trebala bi biti obveza svih političara. Nismo stali ni trenutka za vrijeme pandemija, a čeka nas i niz velikih obuhvatnih projekata. To ne bi bilo moguće bez potpore moje stranke, kao i bez potpore ministara u Vladi BiH - ustvrdio je ministar Lasić i zahvalio se svojoj porodici na podršci.

Denis Lasić dobio je nagradu Večernjakov pečat u kategoriji politika. Printscreen

Ajna Jusić dobila je nagradu Ponos BiH – humanost koju joj je dodijelio Dragan Ćavar, član Uprave UniCredit banke u BiH. 

Jusić je dobitnica francusko-njemačke nagrade za ljudska prava čiji je život opisan u filmu "Grbavica". Vodi udruženje "Zaboravljena djeca rata".

Ponos BiH – pothvat dobio je Vedran Zubić, profesor geografije. Član Uprave HT Eroneta Tomislav Ruk dodijelio mu je nagradu.

Ponos BiH – Uspjeh dobila je Amra Šabić El-Rayess, a nagradu joj je dodijelila Valentina Rupčić, zamjenica generalnog direktora Večernjakovog pečata.

- Dragi moji, dobro vam večer. Iznenadila me vijest iz meni najljepše BiH. Čast mi je biti dobitnica nagrade Ponos BiH. Ponosna sam na zemlju koja me izrodila, zemlja bogate, a bolne povijesti. Hvala Večernjem listu! Žao mi je što nisam s vama večeras, ali se nadam da ću vam se iduće godine moći pridružiti - javila se Šabić El-Rayess iz Njujorka.


Šabić El-Rayess se javila iz Njujorka. Printscreen

Ponos BiH – Posebno priznanje dobio je Tim mladih robotičara Cerit. Nagradu im je dodijelio izvršni direktor Večernjakova pečata Željko Andrijani.

Titulu "Osoba godine u BiH" lani je ponijelo 12 članova Svjetskog programa za hranu Ujedinjenih naroda, humanitaraca iz BiH koje je ranije prepoznala i Zaklada Alfreda Nobela dodijelivši im Nobelovu nagradu za mir. 

Tako je Večernjakov pečat za laureate 20. izbora izabrao Denisa Ćorića iz Mostara, Aidu Filipović iz Sarajeva, Zlatana Milišića iz Sarajeva, Dragicu Pajević Alp iz Banje Luke, Dragana Močevića iz Mostara, Davorku Garagić iz Tuzle, Snježanu Leovac iz Sarajeva, Alena Hodžića iz Cazina, Natašu Nadaždin iz Mostara, Mirjanu Kavelj iz Sarajeva, Asju Hadžihasanović iz Sarajeva i Mariju Vučinu iz Stoca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.