BEVANDIN ZAMJENIK

Hazim Rančić: Ministar Bevanda je prekršio zakon

Komunikacije nema, ona je kurtoazna, ali to je prilično rijetko. Sastanaka nema, čujemo se telefonom, putem poruka ili mailom – ali to nije dovoljno

Hazim Rančić. Avaz

Piše: E. Ma.

28.5.2022

Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH kazao je za FTV da bi njegova komunikacija s ministrom Vjekoslavom Bevandom trebala biti daleko bolja.

- Ona je kurtoazna, ali to je prilično rijetko. Sastanaka nema, čujemo se telefonom, putem poruka ili mailom – ali to nije dovoljno - kazao je Rančić.

Dodao je kako se to ne tiče samo njih dvojice – nego i njihovih saradnika.

Rančić je podsjetio kako Bevanda i druga dva HDZ-ova ministra nisu dopustili da se odluka o novcu za CIK BiH nađe na dnevnom redu na sjednici Vijeća ministara.

- On zna razloge zašto je to uradio, a izgovor da je to nezakonito ne stoji jer Zakon o finansiranju institucija BiH propisuje mogućnost da Vijeće ministara BiH može donijeti odluku za posebne programe, a koji nisu sadržani u odluci o privremenom finansiranju, tj. u prethodno usvojenom budžetu - naveo je on.

Rančić je istakao i da Izborni zakon propisuje, kao obavezu, da su institucije dužne CIK-u BiH dostaviti sredstva za provođene izbora i to u roku 15 dana od dana raspisivanja izbora. Taj rok je, dodao je Rančić istekao 19. maja, budžet nemamo, tako da je Vijeće ministara BiH organ koji je, u skladu sa zakonom, morao donijeti odluku i dostaviti CIK-u BiH sredstva.

- Tri HDZ-ova ministra, očito je, imaju druge povode zbog koji se tako ponašaju, a javnost vidi da je to pokušaj ucjene CIK-a BiH da prolongira izbore i da se ostvare politički ciljevi kroz izmjenu zakona sa zahtjevima koji su u suprotnosti Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, te presudama Evropskog suda za ljudska prava i stavovima Venecijanske komisije - istakao je Rančić.

- Da je Bevanda je zloupotrijebio svoj položaj, treba utvrditi sud. Ali ja mislim da su prekršili i Ustav i navedene zakone. Oni koji krše Ustav i zakone – trebaju odgovarati - kazao je Rančić.

Govoreći o tome kako će se finansirati izbori, Rančić je napomenuo na sjednicu PIK-a početkom juna i da je to zadnji rok kada bi OHR morao donijeti svoju odluku i omogućiti provođenje izbora u BiH.

- Svi su rezolutni – izbori 2. oktobra će biti održani - istakao je Rančić na kraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.