NAJTOPLIJE GODIŠNJE DOBA

Srbijanski meteorolog objavio prognozu za cijelo ljeto: Kakvo vrijeme će biti u BiH?

Velika vjerovatnoća pojave barem dva-tri puta jača naleta vrućine sa maksimumima preko +32 stepena Celzijusa u trajanju od preko pet dana, kaže Čubrilo

Drugo ljeto koje bi trebalo biti toplije od prosjeka. Arhiv

E. Ć.

30.5.2022

Srbijanski meteorolog Marko Čubrilo objavio je prognozu za cijelo ljeto, navodeći kako će najvjerovatnije biti malo toplije i sušnije od prosjeka, ali ne ekstremno toplo i sušno kao proteklo.

Istakao je da će veći deficit vlage predstavljati "naslijeđena" suša iz prethodnog zimskog i proljetnog perioda koja će se nadovezati na relativno sušno ljeto ove godine.

- Pojava lokalnih nepogoda će u prvom dijelu ljeta biti nešto rijeđa od prosjeka, ali bi jači topli talasi u trajanju od pet-šest dana mogli biti neprekidani snažnim olujama. Mjesec avgust bi mogao donijeti povećanje padavinskih totala, što će za posljedicu imati porast opasnosti od jakih vremenskih nepogoda.





Čubrilo: Pojava toplih noći u drugom dijelu juna i tokom jula. Agencije

Čubrilo ističe da je ovo drugo ljeto zaredom koje bi trebalo biti toplije od prosjeka.

- Pozitivno odstupanje kod temperature vazduha kao i negativno odstupanje kod količine kiše bi ipak trebalo biti manje izraženo u odnosu na proteklo ljeto. Velika vjerovatnoća pojave barem dva-tri puta jača naleta vrućine sa maksimumima preko +32 stepena Celzijusa u trajanju od preko pet dana, posebno u drugom dijelu juna i tokom jula, kada se očekuje najčešća pojava vrlo toplih noći - izjavio Čubrilo.

Srbijanski meteorolog istakao je kako se najveća opasnost od pojave grmljavinskih oluja sa gradom očekuje u junu i drugoj polovici avgusta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.