TUŽNO SJEĆANJE

Fikret Bačić za "Avaz": Bol ne prolazi, svake godine doživimo novu traumu

Na Dan bijelih traka najavljena su još dva skupa kako bi nas istisnuli, kako bi povrijedili naša osjećanja, jer ne daju nam ni da se sjećamo kako treba, a vlasti to podržavaju, istakao je Bačić

Bačić: Ne daju nam ni da se sjećamo. Avaz

Piše: A. Bajramović

31.5.2022

- Bol ne prolazi, već je svake godine jača jer, dok mi, žrtve, očekujemo pomak, svake godine doživimo novu traumu. Na Dan bijelih traka najavljena su još dva skupa kako bi nas istisnuli, kako bi povrijedili naša osjećanja, jer ne daju nam ni da se sjećamo kako treba, a vlasti to podržavaju - kaže nam Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene prijedorske djece, otac kojem je u Prijedoru ubijeno dvoje djece, ali i supruga, majka, brat i njegova djeca, ukupno 29 članova porodice.

Malobrojni roditelji, oni koji nisu ubijeni sa svojom djecom ili u međuvremenu preminuli od boli i nepravde, godinama insistiraju na izgradnji spomen-obilježja njihovoj djeci. Iako se povremeno činilo da je dogovor blizu, ove godine je osmišljen novi način da se inicijativa opstruira. 

Sve odložiti

O prijedlogu da se, umjesto za 102 djece iz Prijedora, gradi spomenik ubijenoj djeci iz svih prethodnih ratova raspravljalo se na posljednjoj sjednici Skupštine općine Prijedor.  

- To je ideja gradskih vlasti, ono kad smo u završnoj fazi, pa hajmo naći nešto što će sve odložiti za nekoliko godina, dok roditelji ne pomru. Mi to nećemo podržati. Tražimo ono za što smo potpisali peticiju i za šta imamo relevantne podatke. Mi smo prije nekoliko godina kazali da nam spomenik za oko 900 djece ubijene u Drugom svjetskom ratu, a među njima su djeca svih nacionalnosti, ne bi smetao da bude pored onog za 102 ubijene djece '92. - '95. - ističe Bačić.

Svi isto žalimo

Predstavnici roditelja godinama razgovaraju s gradonačelnicima Prijedora, predstavnicima stranaka u vlasti, pa i onih koje nisu u vlasti, ali na taj način politika, koja ne želi da zločin nad djecom bude trajno obilježen, samo kupuje vrijeme.

- Pozivam građane Prijedora, sve ljude dobre volje da učestvuju u obilježavanju stratišta. Svi mi isto žalimo i patimo za svojima. Ja sam bio jedan od potpisnika inicijative za izgradnju spomenika na Kazanima - govori Bačić.

Dok Bošnjaci i Hrvati tuguju, omladina iz Prijedora najavila je proslavu rođendana mađarskog predsjednika Viktora Orbana, a na drugoj lokaciji i obilježavanje pete godišnjice inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.