NAKON SASTANKA

Turković i Dendias: BiH i Grčka imaju oko 20 bilateralnih sporazuma

Osvrnuvši se na aktuelnu situaciju u BiH, uključujući rasprave o izmjenama Izbornog zakona BiH, Dendias je rekao da je konstruktivan dijalog, usmjeren na rezultate najbolji način da se riješe problemi

Sa današnje press konferencije. Anadolija

H. J. I.

31.5.2022

Bosna i Hercegovina je pokazala gdje vidi svoju sadašnjost i budućnost i odlukama da se pridruži svim stavovima i odlukama Evropske unije (EU) u pogledu Ukrajine i sankcija prema Ruskoj Federaciji. To, u našim okolnostima jesu bile legalne, osnovane i razumne odluke, ali nisu bile nimalo lake niti jednostavne, poručila je danas u Sarajevu ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković. 

Turković se u zgradi Ministarstva sastala sa grčkim kolegom ministrom vanjskih poslova Grčke Nikolaosom Dendiasom, nakon čega je održana zajednička konferencija za novinare.


Legalne, osnovane i razumne odluke

Turković je kazala kako je s grčkim kolegom vrlo otvoreno razgovarala o trenutnoj situaciji, ne samo u BiH, nego i u regiji i cijeloj Evropi.

- Grčka je jedna od država koja kontinuirano podržava evropske integracije. Raduje me što u njima pronalazimo saveznika za naše napore da BiH dobije kandidatski status. To je ono što podržava i želi većina građana Bosne i Hercegovine - poručila je Turković.

Kazala je kako sve više sazrijeva svjesnost i u Briselu i u drugim evropskim prijestolnicama zašto i zbog kakve politike i ustavnog uređenja Bosna i Hercegovina trenutno nije u poziciji da na vrijeme ispuni 14 preduvjeta iz Mišljenja Evropske komisije.

- Daljnja blokada napretka samo će ojačati negativne utjecaje u regiji i biti doprinos destabilizaciji. Evidentno je da ključni međunarodni faktori posvećuju sve više pažnje i Bosni i Hercegovini. To ohrabruje, ali to traži da se donesu važne odluke za mir i stabilizaciju. Bosna i Hercegovina je pokazala gdje vidi svoju sadašnjost i budućnost i odlukama da se pridruži svim stavovima i odlukama EU u pogledu Ukrajine i sankcija prema Ruskoj Federaciji. To, u našim okolnostima jesu bile legalne, osnovane i razumne odluke, ali nisu bile nimalo lake niti jednostavne. Drago nam je da to naši prijatelji cijene i uviđaju - navela je Turković, te dodala:

- Očekujemo da će EU i NATO, ali i ključne svjetske sile, vrlo brzo usaglasiti posebne "tailor-made" programe koji će BiH staviti bespovratno na tračnice napretka te spriječiti prelijevanje krize iz Ukrajine na ovaj dio Evrope.


Snažniji i sadržajniji odnosi

Tokom današnjeg susreta razgovarano je i o bilateralnim odnosima dvije zemlje. Turković je podsjetila kako BiH i Grčka imaju oko 20 bilateralnih sporazuma iz oblasti privrede, zaštite investicija, odbrane, transporta, kulture, obrazovanja i nauke.

Poručila je kako postoji prostor za jačanje ekonomskih odnosa, te kako Bosna i Hercegovina ima izrazito izražen deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni sa Grčkom.

- Treba naglasiti vrlo uspješnu saradnju u oblasti odbrane. Grčka je kao članica NATO-a respektabilan partner na putu BiH ka EU i NATO integracijama. Svake godine potpisuje se Program bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva narodne odbrane Grčke. Razgovarali smo i o širenju saradnje u tom pogledu - rekla je Turković.

Na kraju je zahvalila grčkom kolegi Dendiasu, posebno zbog donacija od vakcina protiv koronavirusa iz jula prošle godine koju je Grčka poslala u Bosnu i Hercegovinu kada je to bilo potrebno.

- Uvjerena sam da će naši odnosi u narednom periodu biti i snažniji i sadržajniji. Na koncu, Bosna i Hercegovina i Grčka će zauvijek dijeliti sudbinu ovog prelijepog balkanskog poluostrva - zaključila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Stabilnost i sigurnost u BiH

Grčka vjeruje u evropsku budućnost cjelokupnog Zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, i protivi se bilo kakvim promjenama granica u regionu, izjavio je u utorak u Sarajevu grčki ministar vanjskih poslova Nikolaos Dendias.

- Ključna poruka jeste da se zalažemo za stabilnost i sigurnost u BiH. I, kao stvar principa, želim reći da se Grčka protivi bilo kakvim promjenama granica u regionu - rekao je Dendias u obraćanju medijima nakon sastanka s bh. ministricom vanjskih poslova Biserom Turković.

Osvrnuvši se na aktuelnu situaciju u BiH, uključujući rasprave o izmjenama Izbornog zakona BiH, Dendias je rekao da je konstruktivan dijalog, usmjeren na rezultate najbolji način da se riješe problemi.

- To, međutim, zahtijeva strpljenje i angažman svih strana. Rješenje problema u svakoj zemlji potiče iznutra, a ne izvana. Moramo biti oprezni, jer su se pojavili napadi aktera sa treće strane kojima je cilj da destabilizuju region. Svi partneri na Zapadnom Balkanu trebaju suzbijati negativne vanjske uticaje i držati se evropskih principa i vrijednosti - rekao je Dendias.

Kako je kazao, drago mu je što je BiH izabrala put evropskih principa i vrijednosti te je dodao da će Grčka zemlju na tom putu podržavati.



Nema mjesta revizionizmu

Također je istakao da je grčka vanjska politika zasnovana na Povelji UN-a, koja podrazumijeva dobrosusjedske odnose i poštovanje međunarodnog prava.

- BiH je pristupila istoj Povelji koja sve članice obavezuje da poštuju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost svake države. Mislim da nema boljeg mjesta od Sarajeva da se još jednom istakne kako nema mjesta revizionizmu. Ne treba nam na kontinentu koji je već toliko propatio. Vrijeme je da okončamo patnje iz prošlosti i da se okrenemo zajedničkoj evropskoj budućnosti - rekao je grčki šef diplomatije.

Dodao je da Grčka vjeruje u evropsku budućnost cjelokupnog zapadnog Balkana koji je, kako je kazao, "dovoljno propatio kroz svoju prošlost".

Govorio je i o bilateralnim odnosima dviju zemalja, te o turističkom sektoru, istakavši da se broj bh. turista u Grčkoj udvostručio.

- Cijenimo i to što se grčki jezik izučava na univerzitetima u BiH. Cijenimo i našu bilateralnu, vojnu saradnju. Generalno smo zainteresovani za unapređenje bilateralne saradnje s BiH - rekao je Dendias.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.