SARAJEVO

Održane bilateralne konsultacije ministarstava vanjskih poslova BiH i Poljske

Uz zabrinutost, izražena je nada da će što prije doći do iznalaženja rješenja diplomatskim putem

A. O.

Sa održanog sastanka

Foto: MVP BIH


Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je izaslanstvo MVP BiH na bilateralnim konzultacijama s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Poljske, koje su održane 1. juna 2022. godine u Sarajevu. 

Izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske predvodio je državni tajnik za evropske poslove Simon Sinkovski vel Sek (Szymon Szynkowski vel Sęk).

Tokom konsultacija razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Republike Poljske, aktualnoj situaciji i integracijama BiH u EU i NATO te regionalnoj suradnji. 

Reforma preduvjet

Istaknuto je da su bilateralni odnosi između dvije zemlje dobri i prijateljski, što predstavlja temelj za jačanje daljnje suradnje, prije svega na području ekonomije.

Zamjenik ministrice Brkić izvijestio je sagovornika o političkoj situaciji u BiH te evropskim i evroatlantskim integracijama. Naglasio je da je reforma Izbornog zakona preduvjet ne samo stabilnosti i funkcionalnosti zemlje već i njenog napretka. Izrazio je zahvalnost na podršci koju Republika Poljska bilateralno, ali i kao članica Višegradske skupine (V4), pruža BiH na njenom putu u EU i NATO. 

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina zahvalna što ima jake strateške partnere u EU u ovom izazovnom vremenu kada situacija u Ukrajini predstavlja golem izazov i ozbiljno ugrožava globalnu sigurnost i stabilnost. Ocijenio je da BiH zbog političkih okolnosti nije napravila značajan napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i dodao da izvanredne okolnosti u BiH, regiji i Evropi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman EU za prevladavanje trenutačnog zastoja i ubrzanje procesa za članstvo u EU. 

Ponovio je kako bi davanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini, otvaranje pristupnih pregovora i određivanje datuma Međuvladine konferencije između Evropske unije i Bosne i Hercegovine ne samo stvorilo pozitivan zamah u zemlji, već bi imalo i odlučujući utjecaj na ukupnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine. 

Ekonomska saradnja

Kao predsjedavajući Vijeća za saradnju s NATO-om BiH zamjenik Brkić je naglasio da je evroatlantski put BiH put ka značajnim reformama, toliko potrebnih našoj zemlji i njenim državljanima. Istaknuo je da kao NATO partner, Bosna i Hercegovina pozdravlja i želi doprinijeti razvoju sljedećeg strateškog koncepta o kojem će biti riječi na Samitu u Madridu.

Državni sekretar Sinkovski vel Sek je naglasio punu podršku svoje zemlje putu BiH u EU i NATO te izrazio spremnost Poljske za daljnju pomoć i razmjenu iskustava. Naglasio je da je Poljska posebno zainteresirana za unapređenje ekonomske saradnje sa BiH, i to u područjima energetike i turizma. Najavio je skore aktivnosti kada je riječ i o saradnji na nivou lokalnih zajednica.

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo uvođenjem izravnih avionskih linija na relaciji Sarajevo – Varšava te Mostar – Katovice te se usaglasili da je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se povećala vanjskotrgovinska razmjena.

Na sastanku je bilo riječi i o globalnim sigurnosnim izazovima i situaciji u Ukrajini. Uz zabrinutost, izražena je nada da će što prije doći do iznalaženja rješenja diplomatskim putem.

Više o temi Ministarstvo vanjskih poslova BiH

NA VRH

Podijeli članak na