STRUČNJAK ZA SIGURNOST

Nedžad Korajlić za "Avaz" o prijetnjama dojavama bombi: Ovo nije klasični cyber napad

Ako bude utvrđeno da se radi o kontaktima određenih državnih službi, onda je riječ o državnom terorizmu, rekao je Korajlić

Korajlić: Vjerujem da će NATO biti uz nas. Avaz

Piše: N. Aj.

3.6.2022

Serija lažnih dojava o postavljenim bombama na više adresa širom Bosne i Hercegovine nastavljena je i jučer.

Stručnjak za sigurnost Nedžad Korajlić rekao je da su, sigurno, u pitanju specijalne operacije određenih obavještajnih službi i onih koji djeluju subverzivno prema BiH.

- Sigurnosne službe moraju raditi na identifikaciji koja je otežana zbog novih tehnologija, gdje se mogu slati prijetnje iz jedne države, a da izgleda kao da su došle iz druge. To se može vezati i za informaciju koju imamo iz NATO-a, da će određene zemlje pokušati izvesti cyber napade u BiH i još nekim zemljama. Ne može se reći da je ovo klasični cyber napad, ali jeste došao putem digitalnih mreža. To može biti i uvod u nešto ozbiljnije - rekao je Korajlić za “Avaz”

Dodao je da vjeruje da će NATO biti uz nas.

- Vjerujem da ćemo se s te strane moći oduprijeti aktivnostima određenih službi i država. Ako bude utvrđeno da se radi o kontaktima određenih državnih službi, onda je riječ o državnom terorizmu. Što se tiče poruka, mora se postaviti više verzija. Može biti namjerno prikrivanje pravog izvora informacija - istakao je Korajlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.