PRAVNI TIM EJUPA GANIĆA

Pećanin: Napravljena je nevjerovatna optužnica, tužit ćemo Kajganića

Haški tribunal je u postupku protiv ratnog zločinca Ratka Mladića saslušao 100 svjedoka manje. To je nepojmljivo, poručio je Pećanin

Pećanin: Sporan mu i broj svjedoka (277) koje je predložilo Tužilaštvo BiH. Screenshot / FaceTV

E. Ć. / FaceTV

5.6.2022

Advokat Senad Pećanin, koji je član pravnog tima prof.dr. Ejupa Ganića prvooptuženog u slučaju Dobrovoljačka, gostovao je na Face televiziji gdje je govorio o zloupotrebama Tužilaštva BiH u ovom slučaju. 

Pećanin je optužnicu nazvao skandaloznom i najavio je podnošenje krivične prijave pravnih timova optuženih protiv tužioca Milanka Kajganića, kao i prijavu Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. 



Nevjerovatan slučaj

Dodao je da je Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica, skrivala izvještaj o Dobrovoljačkoj i imenovala novog tužioca za otvaranje nove istrage, te da je tako zloupotrebljavala CMS.

- Milanko Kajganić je napravio nevjerovatnu optužnicu. Morat će dokazati da su otkriveni neki novi dokazi. Kajganić u ključne dokaze ubraja nalaze vještačenja iz Instituta iz Banje Luke, potpuno nepoznatog Instituta koji u svom izvještaju tvrdi, a što Kajganić navodi u optužnici da Alija Izetbegović nije bio zarobljen u Lukavici i da je to Ejup Ganić znao, da je Izetbegović garantovao mirnu evakuaciju - rekao je Pećanin.

Istakao je da mu bio sporan broj svjedoka (277) koje je predložilo Tužilaštvo BiH.

- Haški tribunal je u postupku protiv ratnog zločinca Ratka Mladića saslušao 100 svjedoka manje. To je nepojmljivo. Radi se o više stotina dokaza koji su predloženi mimo zakona i ne ispunjavaju elementarne odredbe - naglasio je Pećanin i dodao:

Jedinstven zaključak je da u Dobrovoljačkoj nema elemenata krivičnog djela. Sud u Haagu je to zaključio - da nema dokaza da je počinjen ratni zločin.

Najavio tužbu protiv sudije Stupara

Pećanin je najavio tužbu protiv sudije Brace Stupara koji bi odbacivanjem prigovora odbrana optuženih i zvanično potvrdio optužnicu u slučaju Dobrovoljačka.

On je prilikom gostovanja na FACE-u rekao da su svi dokazi ranije odbačeni kao nedovoljni kao neosnovani, kao dokazi koji ne potkrepljuju navode te da se radi o pokušaju nasilne, vještačke simetrije u etničkom identitetu optuženih iako je jasno koja je strana izvršila agresiju.

Pećanin je naglasio kako je delegacija koju je predvodio rahmetli Alija Izetbegović bila zarobljena, a da se u optužnici tvrdi da nije bio zarobljen. On je dodao da se Bakir Izetbegović spominje kao saslušani svjedok u postupku Dobrovoljačka.

- Ono što je u iskazu rekao potpuno je u suprotnosti sa onim što je govorio u medijima - kazao je Pećanin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.