KULTURA SJEĆANJA

Obilježena 30. godišnjica stradanja stanovnika Lješeva

U okviru prigodnog programa organiziranog u znak sjećanja na ubijene stanovnike ovog naselja, prisutnima se obratio ministar Osmanović, koji je kazao da je razočaran jer za ovaj zločin još uvijek niko nije procesuiran

Omer Osmanović: Niko ne može nadomjestiti tugu i bol koju i danas jednakom jačinom osjećaju roditelji. VLADA KS

S. S.

5.6.2022

Odavanjem počasti, polaganjem cvijeća, te prigodnim vjerskim programom na šehidskom spomen obilježju u Lješevu danas je obilježena 30. godišnjica stradanja 22 stanovnika ovog mjesta. Obilježavanju ove tužne godišnjice danas je prisustvovao i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

U okviru prigodnog programa organiziranog u znak sjećanja na ubijene stanovnike ovog naselja, prisutnima se obratio ministar Osmanović, koji je kazao da je razočaran jer za ovaj zločin još uvijek niko nije procesuiran, niti kažnjen.


Zajednička budućnost

- Danas sam u ulozi ministra po prvi put u Ilijašu, među stanovnicima Lješeva koji njeguju kulturu sjećanja odavajući počast svojim šehidima i traže pravdu, koju čekaju nažalost već 30 godina. Niko ne može nadomjestiti tugu i bol koju i danas jednakom jačinom osjećaju roditelji, djeca šehida, braća i sestre. Kao društvo obavezni smo da zajednički dijelimo vašu tugu, ali i da ne dopustimo prošlosti da nadjača našu zajedničku budućnost - poručio je ovom prilikom ministar Osmanović.

O svom životnom putu, odrastanju bez očinske figure danas su govorile Adha Masnopita i Nermina Lemezan, koje su kroz interaktivni razgovor sa Sabahudiom Šarićem ispred Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti, poručile da porodice i potomci nikada neće odustati od borbe za pravdu.

U okviru programa akademski glumac Izudin Bajrović izveo je monodramu “Za Lješevo”, autora profesora Muriza Kučinara. Prisutni su također mogli pogledati izložbu fotografija, dokumentovane izveštaje međunarodnih medija o ubistvima u Lješevu, fotografije nastale na dan ekshumacije, te odlomke iz dnevnika Izeta Avdukića jednog od ubijenih stanovnika Lješeva koji je pisao samo nekoliko sati prije zločina koji se desio.

Po direktivi Ratka Adžića

Po direktivi ratnog predsjednika srpske općine Ilijaš Ratka Adžića, a predvođeni Vasilijem Vidovićem Vasketom odlikovanim Šešeljevim četničkim vojvodom iz Podlugova, te Marinkom Vidovićem, nekadašnjim policajcem, pripadnici srpskih snaga počinili su ovaj zločin 5. juna 1992. godine. Jedanaest dana nakon zločina ubijene su zatrpali u masovnu grobnicu, čija ekshumacija je izvršena 1996. godine, te time je ujedno otvorena prva masovna grobnica u Bosni i Hercegovini.

Krajem prošle godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ranka Draškića i Save Manojlovića. Optuženi se terete za ratni zločin počinjen nad stanovnicima bošnjačke nacionalnosti sa područja Lješeva, kao i odvođenje i progon više stanovnika bošnjačke nacionalnosti sa područja Lješeva, ali i Ilijaša u logore u Podlugove. Optuženi se terete da su kao direktni izvršioci lično učestvovali u odvođenju i ubistvu žrtava. Proces suđenja optuženima vodi se pred Sudom BiH od marta 2022. godine, kada su se na prvom pretresu izjasnili da nisu krivi. Brane se sa slobode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.