NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Predstavnički dom PFBiH imenovao radnu grupu za izbor sudije Ustavnog suda BiH

Na dnevnu redu je bila i informacija o stanju na područjima pogođenim zemljotresima, o mjerama i aktivnostima na sanaciji, materijalnoj i finansijskoj pomoći od Vlade FBiH

Predstavnički dom PFBiH imenovao radnu grupu za izbor sudije Ustavnog suda BiH. SCREENSHOT

Piše: S. S.

6.6.2022

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izabrani su članovi radne grupe za provođenje postupka izbora sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Riječ o tome da sudiji mandat ističe 15. augusta ove godine, a o čemu je predsjednik Ustavnog suda BiH  obavijestio ovaj dom. U toj radnoj grupi će biti zastupnici Mladen Bošković, Samer Rešidat i Ismet Osmanović te predstavnici sudija Hakija Zajmović i Božana Banduka.

- Dok je došao taj materijal i dok smo razjasnili kako se bira taj sudac, dok nismo pronašli koju je je donio ovaj dom 26. januara 2005. godine, a ta odluka podrazumijeva da tri člana radnog tijela bira Komisija za izbor i imenovanje, koja broji 11 članova, a da dva suca bira Udruženje sudaca FBiH, a da onda ta radna grupa pravi rang listu i onda šalje rang listu Komisiji za izbor i imenovanje i onda ta Komisija šalje jednu osobu prema Predstavničkom domu PFBiH - rekao je te dodao:

- Dakle, suca Ustavnog suda bira samo Predstavnički dom na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma, a ta Komisija bira tog suca na prijedlog radne grupe. Mi smo se kao komisija sastali i jednoglasno zaključili da u radnoj grupi budu Mladen Bošković, Samer Rešidat i Ismet Osmanović, a iz Udruženja sudaca da tu budu Hakija Zajmović i Božana Banduka, a da predsjedavajući bude Mladen Bošković - rekao je Mladen Bošković. 

Informacija o stanju na područjima pogođenim zemljotresima

Na dnevnu redu je bila i informacija o stanju na područjima pogođenim zemljotresima, o mjerama i aktivnostima na sanaciji, materijalnoj i finansijskoj pomoći od Vlade FBiH.

Enes Memić, vršilac dužnosti direktora Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), je predstavio informaciju koju je ranije zastupnicima dostavila Vlada FBiH.

- Vlada je ovo raspravljala na sjednici i donijela dva zaključka. Jedan je da se zadužuje FUCZ da permanentno prate i analiziraju stanje na području Federacije BiH i da po potrebi, u okviru svoje nadležnosti, angažiraju Federalne specijalizirane jedinice CZ i Federalne službe zaštite i spašavanja radi provođenja mjera zaštite i spašavanja te da izvještavaju Vladu Federacije o dešavanjima, a drugi zaključak se odnosi na to da se zadužuje FUCZ da zahtjev za izdavanje sredstava iz tekuće rezerve Vlade FBiH, budžeta FBiH za 2022. godinu u iznosu od 700.000 KM dostavi Ministarstvu finansija FBiH i druga tačka da se zadužuje Federalno ministarstvo finansija da pripremi prijedlog odluke o odobravanju izdvajanja sredstava iz tekuće rezerve Vlade FBiH i Budžeta FBiH za pogođene općine koje su stradale u zemljotresu - rekao je Memić.

On je pojasnio da se sredstva mogu izdvojiti iz Budžeta FBiH i iz posebnih naknada.

- Prvo općina ili grad moraju uraditi procjenu šteta. Grad Stolac je uradio preliminarni izvještaj o procjeni šteta u iznosu 4.300.000 KM, a Čaplina to još uvijek nije usvojila. Kada grad ili općina prihvate izvještaj on se šalje kantonu, a onda se šalje Federalnoj komisiji za procjenu šteta, oni pripremaju odluku i onda u skladu s mogućnostima FUCZ donosi odluku, u skladu s finansijskim mogućnostima o dodjeli sredstava - dodao je on.

Mladen Bošković se zahvalio Vladi FBiH i FUCZ na angažmanu te poručio da se nada da će se ubrzati procedure.

Zakon o materijalnoj podršci porodicama sa djecom

Usaglašen je Zakon o materijalnoj podršci porodicama sa djecom. Predstavnički dom je usvojio ranije prijedlog ovog zakona, ali u Domu naroda FBiH je usvojen uz amandman, odnosno nije usvojen u istom tekstu, pa se Predstavnički dom morao izjasniti o amandmanu.

Nije usvojen zaključak Zakonodavno-pravne komisije za izmjene Zakona o cestovnom prijevozu u FBiH, kojim se u javnom prijevozu mogu prenositi životinje ukoliko se nalaze u posebnim kavezima.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nije usvojio izvještaj Sarajevoputeva za 2020. godinu, dok je usvojen izvještaj o radu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH za 2021. godinu, izvještaj Upravnog odbora o poslovanju  Fonda, izvještaj Nadzornog odbora i izvještaj o izvršenju finansijskog plana ovog Fonda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.