LJETNA SEZONA

Pristupačne cijene privukle turiste u Sarajevo

U dijaspori je dobro, ali je uvijek lijepo vratiti se u svoj rodni kraj i razgovarati s ovim divnim ljudima, kazala je Babajić

Jučer na Baščaršiji. N. Ćorović

Piše: N. Ć.

8.6.2022

Veliki broj turista, među kojima su i oni koji dolaze iz zemalja regiona, ovih dana boravi u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nakon slabljenja pandemije koronavirusa turisti su se vratili sa željom da upoznaju našu zemlju.

Ekipa "Avaza" je posjetila najprometnija mjesta u Sarajevu, gdje je zatekla nekoliko grupa turista. Kako su nam rekli, oduševljeni su lijepim vremenom, ukusnom hranom i prirodnim ljepotama.

Pretežno dominiraju turisti iz regiona, ali ih ima i iz Španije, Francuske, Njemačke, te Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Rodni kraj

Sabina Babajić je rođena Bosanka, koja se, nakon dvije godine pandemije koronavirusa, vratila u BiH iz Njemačke da posjeti svoju porodicu.

- Najviše volimo doći u Stari Grad i na Baščaršiju, djeca uživaju. Poželjeli smo i da obiđemo familiju. Kad god dođemo u BiH, obavezno posjetimo Mostar i Goražde, našoj porodici su to veoma drage destinacije. Prije mnogo godina smo otišli u Njemačku, ali je uvijek lijepo vratiti se u svoj rodni kraj i razgovarati s ovim divnim ljudima - kazala je Babajić.

Sabina Babajić sa porodicom. N. Ćorović

Ugodna atmosfera

Alehandro Sekjer (Alejandro Sequier), student iz Španije, kazao nam je da je došao zajedno sa svojim kolegama iz Francuske kako bi iskoristili lijepo vrijeme i upoznali BiH.

- Odlučio sam, zajedno sa svojim prijateljima, posjetiti ovu zemlju. Čuli smo da nudi mnogo toga, prvog dana smo krenuli obilaziti šoping-centre, naredna lokacija nam je neki dobar restoran, da svi zajedno probamo tradicionalnu hranu, pa možda i neku slasticu jer smo čuli da su mnogo ukusne. Vrijeme nas je iznenadilo, nismo očekivali da će biti ovako toplo, lijepo nam je, zabavljamo se - rekao je Sekjer.

Alehandro Sekjer i Nelson Dijaz sa prijateljima. N. Ćorović

Ostat ćemo nekoliko dana

Nelson Dijaz (Nelson Dias), Alehandrov prijatelj iz Francuske, kazao je da su ljudi u Sarajevu veoma dragi te da su cijene pristupačne za studentski budžet.

- Ovdje smo došli studentski, ostat ćemo nekih pet do šest dana. Prvi dan proveli smo u šetnji, u obilasku najpoznatijih lokacija. Kupili smo mnogo toga, jer su cijene zaista odlične za studentski džep. Klima i temperatura su nas iznenadile. Gledamo ove ljude i iznenađeni smo miksom kultura i tradicija. Volimo fotografirati, prepoznali smo staro i novo Sarajevo u samo dva dana boravka ovdje - dodao je Dijaz.


Turisti preplavili Baščaršiju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.