BILA JE NUŽNA

Džaferović: Šmitova odluka iznuđena manipulantskim ponašanjem HDZ-a

Dodao je da će odluku biti potrebno analizirati, ali da je izuzetno značajno što se njome rješava finansiranje u budućnost i sprečava ponavljanje ovakvih situacija

Šefik Džaferović. Arhiva

H. J. I.

7.6.2022

Odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijana Šmita (Christan Schmidt) je iznuđena manipulantskim ponašanjem HDZ-a i ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.


Još veća kriza

On je naveo da je HDZ proteklih godinu-dvije najavljivao da će pokušati blokirati izbore, "što je očigledno i radio proteklih sedmica". Prema riječima Džaferovića, manipulantski je pokušavao prikriti svoje namjere, kroz ove epizode s posebnom odlukom i budžetom.

- Ministar finansija je jučer predložio odluku za koju se vrlo brzo ispostavilo da je neprovodiva i da je predložena samo kao nova prepreka izborima. Pozdravljam odluku visokog predstavnika, koja je bila nužna, jer bi, u protivnom, HDZ osporio osnovno demokratsko pravo građana i jer bi neodržavanje izbora odvelo BiH još veću krizu, a to nema niko pravo da radi - istakao je Džaferović.

Dodao je da će odluku biti potrebno analizirati, ali da je izuzetno značajno što se njome rješava finansiranje u budućnost i sprečava ponavljanje ovakvih situacija.

- Upravo je to uloga visokog predstavnika da do kraja provođenja svog mandata dovrši sistem, učini ga funkcionalnim i ukloni ovakve mogućnosti beskrajnih blokada i manipulacija, kroz zloupotrebe veta, kvoruma i drugih procedura specifičnih za dejtonski sistem. Sve dok postoje takve rupe u sistemu, OHR ima svoju ulogu u BiH i zaslužuje punu podršku, a osporavanje njegove uloge je licemjerno i neodgovorno - naglasio je Šefik Džaferović.


Iskoristio Bonske ovlasti

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit izjavio je u utorak da će Centralna izborna komisija (CIK) BiH dobiti 12,5 miliona KM za provedbu općih izbora u oktobru ove godine.

Nakon što Vijeće ministara nije osiguralo 12,5 miliona KM CIK-u za organizovanje opštih izbora, visoki predstavnik u BiH odlučio je djelovati i iskoristiti Bonske ovlasti. Šmit je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da novac koji je jučer usvojilo Vijeće ministara BiH, odnosno 9,7 miliona KM, nije dovoljan za održavanje izbora. Kako je kazao, nakon što je provjerio odluku Vijeća ministara BiH, zaključio je da ona nije dovoljno dobra i da planirana sredstva nisu dovoljna.

Odluka stupa na snagu čim bude objavljena na stranici OHR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.