NJEMAČKI KANCELAR

Olaf Šolc danas u Beogradu i Prištini, a zaobilazi Sarajevo

U fokusu putovanja, kako je najavljeno, bit će EU perspektiva zemalja zapadnog Balkana, njemački doprinos unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženje bilateralnih blokada

Šolc: U dvodnevnoj turneji po zapadnom Balkanu. Arhiv

A. Č.

10.6.2022

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) tokom dvodnevne turneje po zapadnom Balkanu posjetit će danas Prištinu i Beograd, a potom Sjevernu Makedoniju, Grčku i Bugarsku.

Kako je saopćila Kancelarija za štampu i informiranje Savezne vlade Njemačke on će prvo boraviti u Prištini, gdje će, između ostalog, obići njemačke vojnike u sastavu KFOR.

Zatim će doputovati u Beograd, gdje će imati razgovore sa državnim vrhom Srbije.

U fokusu putovanja, kako je najavljeno, bit će EU perspektiva zemalja zapadnog Balkana, njemački doprinos unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženje bilateralnih blokada.


Uvečer će Šolc otputovati u Grčku na poziv grčkog kolege Kirijakosa Micotakisa. U Solunu prisustvovat će večeri sa predstavnicima zemalja regionalne inicijative “Proces saradnje jugoistočne Evrope“ (SEECP).

Za sutra je planirano da Šolc posjetiti Sjevernu Makedoniju i Bugarsku.

Također, ključna tema razgovora bit će i zajednička reakcija na rusku agresiju u Ukrajini.

Šolc će zaobići Sarajevo.

- Ako je Šolcova kalkulacija da treba izbjeći posjetu BiH prije općih izbora, onda je ona suštinski pogrešna. Jer Bosna i Hercegovina za njemačkog kancelara neće nakon izbora u oktobru biti ništa manje minsko polje nego što je to sada - jučer je objavio DW.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.