NJEMAČKI KANCELAR

Šolc putuje u Kinu: Sastaje se sa predsjednikom

Njegovo putovanje također dolazi u jeku briga u vlastitoj zemlji o njemačkoj ovisnosti o drugoj, sve nasrtljivijoj autoritarnoj državi, uzimajući u obzir aktuelni raskid s prekomjernom ovisnošću o ruskim energentima

A. O.

2.11.2022

Olaf Šolc. AP / Michael Sohn

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) trebao bi u petak posjetiti Kinu. Ova država će pomno biti posmatrana radi nagovještaja koliko je ozbiljna Njemačka u najavi smanjenja svog ekonomskog oslanjanja na rastuću azijsku supersilu i konfrontiranja njenom komunističkom čelništvu.

Njegova jednodnevna posjeta 4. novembra učinit će Šolca prvim čelnikom G7 u posjeti Kini od izbijanja pandemije COVID-19 i prvim koji će se sastati s kineskim predsjednikom Si Đinpingom (Xi Jinpingom) otkako je učvrstio vlast na Kongresu Komunističke partije.


Potražnja automobilima i mašinerijom

Duboke trgovinske veze između azijske i evropske najveće ekonomije, uz rapidno kinesko širenje, i potražnja za njemačkim automobilima i mašinerijom podstiču ekonomski rast dvije zemlje tokom protekle dvije decenije. Kina je postala najveći njemački pojedinačni trgovinski partner u 2016.

Nedavno istraživanje analitičke grupe Ifo ustanovilo je da se skoro polovina njemačkih industrijskih firmi sada oslanja na značajna sredstva iz Kine.

Šolcovo putovanje dolazi, međutim, u vrijeme rastućih briga na Zapadu, posebno u njemačkoj vodećoj sigurnosnoj saveznici, Sjedinjenim Državama - zbog kineske trgovinske prakse, stanja s ljudskim pravima i teritorijalnim aspiracijama.


Brige oko stanja ljudskih prava

Njegovo putovanje također dolazi u jeku briga u vlastitoj zemlji o njemačkoj ovisnosti o drugoj, sve nasrtljivijoj autoritarnoj državi, uzimajući u obzir aktuelni raskid s prekomjernom ovisnošću o ruskim energentima.

Šolc, koji će se sastati i s kineskim premijerom Li Kekviangom (Li Keqiangom) i s Sijem (Xijem), insistirat će od Kine da otvori tržište, potegnut će brige oko stanja ljudskih prava i raspravljat će i o "autokratskim" tendencijama, saopćio je portparol njemačke vlade u prošloj sedmici, prenosi Reuters.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.