SAZNAJEMO

Projekt pročistača otpadnih voda u Tužilaštvu HNK: Grcima 750.000 eura, a advokatima 300.000?!

Četiri osobe iz „Vodovoda“ i Gradske uprave sumnjiče se za zloupotrebu položaja

Mostarski pročistač: Izvršen tehnički prijem. Agencije

Piše: M. Sm.

11.6.2022

U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, kako saznajemo, privode kraju istragu protiv četiri osobe iz „Vodovoda“ i Gradske uprave Mostara zbog sumnje na zloupotrebu položaja u vezi s izgradnjom i radom mostarskog pročistača otpadnih voda.

Kako su nam potvrdili, osim propusta u izgradnji ovog postrojenja, poseban fokus su stavili i na istražne radnje u vezi s troškovima tokom međunarodnog arbitražnog postupka s izvođačem radova, grčkom kompanijom „Actor“.

Kako smo pisali, a što nam je početkom godine potvrdio gradonačelnik Mostara Mario Kordić, iz gradske kase će Grcima biti isplaćeno čak 750.000 eura, i to u 24 rate, međutim, u okviru istrage su i troškovi isplate međunarodnom timu advokata od 300.000 eura!

Kordić je, nakon sastanka sa švedskom ambasadoricom u BiH Johanom Stromkvist (Johanna Stromquist), kazao da je prošle sedmice izvršen tehnički prijem objekta pročistača, čime su evidentno raniji nedostaci otklonjeni.

- Čekamo odgovor od Federalnog ministarstva prostornog uređenja i, prema nekakvim saznanjima, to ide u dobrom smjeru, tako da bismo u narednih dvadesetak dana trebali, konačno, imati upotrebnu dozvolu - kazao je Kordić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.