BROJNE KRITIKE NA ČISTOĆU

Ministar Hadžiahmetović za "Avaz": Građani imaju loše razvijenu svijest kada je u pitanju ekološka kultura

Uradili smo sistematizaciju radnih mjesta, vršit će se nabavka kamiona i novih kontejnera, poručio je ministar komunalne privrede

Hadžiahmetović: Uvijek može bolje. Arhiv

Piše: N. Ć.

12.6.2022

Unatoč brojnim kritikama građana da grad izgleda zapušteno i prljavo, da je smeće razbacano svuda, a trava se u pojedinim naseljima ne kosi redovno, Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, kaže da stanje nije baš tako loše.



Novi kamioni i kontejneri

 Ministar je kazao da je proces otklanjanja smeća na pojedinim lokalitetima nemoguće izvršiti preko noći.

- KJKP „Rad“ je u značajnoj mjeri poboljšao svoj rad u određenoj mjeri. Uradili smo sistematizaciju radnih mjesta, vršit će se nabavka kamiona i novih kontejnera. Također, potpisali smo ugovore sa Češkom koja je vršila nabavku određenih kanti za smeće, znači mora se ići u razdvajanje smeća na kućnom pragu, što je najvažnija stvar. To je proces koji ne može ići preko noći, i to je meni jasno. Međutim, svi mi na neki način ne možemo biti apsolutno zadovoljni, uvijek može bolje - rekao je Hadžiahmetović.

Pokrenuta inicijativa

Dodao je da građani imaju loše razvijenu svijest kada je u pitanju ekološka kultura.

- Na granici smo koja je prihvatiljiva, imajući u vidu jako lošu svijest građana. Zbog toga smo kao nadležno ministarsvo pokrenuli inicijativu da se formira komunalna policija, čak sam i ja lično išao u kontrolu i da vidim o čemu se tu zapravo radi. Prije neki dan sam bio u Kasindolskoj ulici gdje se se nalazila velika divlja deponija, kontejneri su bili prazni, a iza njih jedno deset kubika otpada, kauča i kreveta. Radnici KJKP „Rad“ su to sve pokupili - kazao je Hadžiahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.