REAKCIJE

Profesor Esad Bajtal za "Avaz": Ako već nije ništa potpisano, je li se imalo šta i potpisati?

Mi u ovom trenutku ne znamo šta se dogodilo, šta će biti posljedice jučerašnjeg sastanka i šta ćemo mi građani imati od svega toga, kaže Bajtal

Bajtal: Sa ovakvim političarima mi ne možemo dobiti ništa. Avaz

Piše: A. Bajramović

13.6.2022

Bh javnost još uvijek nema precizne informacije o ishodu sastanka evropskih zvaničnik i bh političara u Briselu, ali profesor Esad Bajtal, poznati bh sociolog i filozof pita, ako već nije ništa potpisano, je li se imalo šta i potpisati. On podsjeća da su pojedini učesnici osporavali neke formulacije u tekstu sporazuma, drugi su u Brisel otišli na izlet, uz časne izuzetke koji su očekivali konkretan rezultat.


Posljedice jučerašnjeg sastanka

- Tamo gdje preovladava sujeta, neki antievropski, anticivilizacijski, antimoderni kriteriji izgleda da se nije dobilo ništa što bi zavređivalo potpis. Ko će plaćati te troškove, nakon što se nije došlo s potpisom i jasnim odgovorom?! Mi u ovom trenutku ne znamo šta se dogodilo, šta će biti posljedice jučerašnjeg sastanka i šta ćemo mi građani imati od svega toga – dodaje profesor Bajtal.

On naglašava da i međunarodna zajednica, i domaći sudionici, građanima duguju odgovor šta se jučer dogodilo, koja je bila svrha i kakav je rezultat sastanka, te koliko je njihov put ka boljoj budućnosti sada kraći.

- Da se taksativno pobroji, dobili smo to i to, a ako nismo onda da se poimenično kaže ko je kriv i zašto se tamo išlo bez ikakvog učinka – ističe Bajtal.


Doza optimizma

Zbog činjenice da su sastanak organizirali najviši zvaničnici EU postoji i doza optimizma da je Evropa ovim sastankom nastojala ubrzati i skratiti put BiH ka dobijanju kandidatskog statusa.

- Čast izuzecima, bilo je tamo i ljudi koji su ozbiljni i koji su pokušali nešto dogovoriti, ali bilo je i onih koji su otišli da ništa ne potpišu. Sa ovakvim političarima mi ne možemo dobiti ništa, ni priliku, niti mogućnost da je iskoristimo. S druge strane bilo bi dobro, imajući u vidu Ukrajinu, moguće posljedice i neizvjestan ishod po sudbinu nje same, da nas Evropa, ako bude donosila odluku o prijemu Ukrajine i nas uveže u tu vrstu paketa. Jer poslije Ukrajine, ako ne i prije, i ovo će doći na red na isti način kao i Ukrajina, jer te slijepe, totalitarne politike nemaju obzira već samo svoje ciljeve prema kojima srljaju – ističe profesor Esad Bajtal.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.