UOČI SKUPŠTINE

Lulić i Drljević napustili sjednicu Kluba Bošnjaka: HNK će dobiti dvije policije pod jednim krovom

Ovo je najava trećeg entiteta, kaže zastupnik SDP u Kantonalnoj skupštini

Lulić i Drljević: Klasično miješanje politike u policiju. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

14.6.2022

Zbog izmjena i dopuna Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima koje će se sutra naći na dnevnom redu Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ismet Lulić, zastupnik SDP-a  i Selma Drljević, nezavisna zastupnica, napustili su današnju sjednicu Kluba Bošnjaka.

Kako je objasnio Lulić,  njih dvoje   su odmah zatražili da se u  dnevni red sjednice Kluba Bošnjaka uvrste izmjene i dopune tih zakona za koje su ocijenili da su izuzetno loše.



Omjer snaga

- Nakon rasprave je uslijedio naš poziv da se kao Klub Bošnjaka  izjasnimo o vitalnom nacionalnom interesu, jer je to zadnja šansa da sutra ovaj zakon ne bude usvojen. Nažalost, samo nas dvoje smo bili za.  Ovo sutra ide na sjednicu Skupštine , a budući da znamo  kakav je omjer snaga, onda znamo i kako će to sutra izgledati  - rekao je Lulić.


Dodao je da će večeras u SDP-u imati dodatne konsultacije te da će pozvati Ured visokog predstavnika i sve ostale iz međunarodne zajednice .



Pilićarska politika SDA

- Ovo je klasično miješanje politike u rad policijskih organa. Ovo smo imali prije 20 godina, kada je reagovala međunarodna zajednica i to je ukinuto tada. Međutim, sad se evo opet vraća na scenu.Ovo je najava trećeg entiteta, podijelili su škole , sada evo policiju. Ako je ovo Bosna i Hercegovina kakvu je SDA doživljava, ja ne bih volio živjeti u takvoj BiH gdje ćemo sve dijeliti na dvoje.  Ovdje svi zaboravljamo srpski narod koji je konstitutivan u našem kantonu. Šta je s njima i šta je sa ostalim? Bitno je, izgleda, da se pred izbore zaposli 250 policajaca, da oni imaju svoju mašineriju. 

Aposulutno se slažem da trebamo nove policajce, ali ne na ovakav način. U ovoj priči SDA traži da ima jednog svog rukovodioca, a po mojim informacijama to će biti zamjenik komesara. Ovo je pilićarska politika gdje je  interes SDA stranke daleko iznad interesa države- poručio je Lulić.



Ne ide u prilog ni policiji

Drljević je kazala da ne može podržati izmjene i dopune predloženih zakona.

- Ovo je još jedan u nizu poduhvata politiziranja uprave policije vladajućih .Očigledno smo kanton  poznat po segregaciji . Sada ćemo osim  po dvije škole pod jednim krovom imati i dvije policije pod jednim krovom. Što se tiče Kluba Bošnjaka, SDA i vladajući smatraju da je rješenje to što ćemo zaposliti 250 policajaca i podijeliti činove ostalim. Ovo nije dugoročno rješenje. Ovo ne ide u prilog ni policiji ni bilo kome u ovom kantonu -  kazala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.