PARLAMENTARNA SKUPŠTINA

Sindikat pita Sekretarijat šta se dešava sa sistematizacijom radnih mjesta u državnim službama

Kod uposlenih u ovoj instituciji postoji objektivna bojazan da bi se navedenim prijedlogom, sa kojim niko od uposlenih nije upoznat i koji nije dostupan na našem internom portalu, mogla ugroziti njihova prava iz radno-pravnog odnosa

S jednog od ranijih protesta Samostalnog sindikata državnih službenika. Arhiv

E. Ć.

15.6.2022

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine je poslala upit kolegiju Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH s jasnim pitanjem - šta se dešava sa organizacijom i sistematizacijom radnih mjesta u Sekretarijatu.

- Nakon što je Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na 63. sjednici koja je održana 7. juna 2022. godine, dao pozitivno mišljenje o Prijedlogu pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i stematizaciji radnih mjesta u Sekretarijatu Parlamentarne skupštine BiH, čiji je predlagač Kolegij Sekretarijata PS BiH, broj:03-02-4-888/22 od 7.6.2022., dobili smo kao Sindikalna organizacija PSBiH, brojne usmene upite uposlenih i članova Sindikalne organizacije PSBiH o navedenom dokumentu. 

Kod uposlenih u ovoj instituciji postoji objektivna bojazan da bi se navedenim prijedlogom, sa kojim niko od uposlenih nije upoznat i koji nije dostupan na našem internom portalu, mogla ugroziti njihova prava iz radno-pravnog odnosa. Imajući u vidu da je rad institucija BiH javan i transparentan, Sindikalna organizacija PS BiH je održala sjednicu 13. juna 2022. godine na kojoj je usvojen sljedeći zaključak:

- S obzirom da je jedan od ključnih prioriteta Sindikata zaštita interesa zaposlenih u vezi sa statusnim pitanjima iz radnog odnosa, te praćenje primjene zakona i drugih propisa kojima se uređuju prava i obaveze iz rada i radnih odnosa u organima državne službe, da predlaže i inicira donošenje izmjena i dopuna općih akata i drugih propisa, tražimo od Kolegija Sekretarijata PS BiH, kao predlagaća dokumenta, da se Prijedlog pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Sekretarijatu PS BiH, dokument usvojen na 63. sjednici Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, učini dostupnim svim zaposlenim u Sekretarijatu PSBiH - navodi se u zaključku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.