POD LUPOM

U vrtićima bez konkursa posao zastalno dobilo 58 uposlenika

Nepravilnosti otkrio Ured za borbu protiv korupcije i kantonalna inspekcija

Kafedžić: Radili po prijavama. Arhiv

Piše: A. Na.

16.6.2022

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo je prošle godine, u saradnji s Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, vršio provjere po više zaprimljenih prijava o navodnim nepravilnostima u vezi zapošljavanja većeg broja osoba u Javnu ustanovu „Djeca Sarajeva“ u toku 2021., potvrdio je to za "Avaz" Erduan Kafedžić, šef Ureda.

Prema njegovim riječima, tokom izvršenog inspekcijskog nadzora i postupka provjere, utvrđeno je da su u JU „Djeca Sarajeva“, u kontinuitetu tokom 2021. godine, zaključivani ugovori o radu na određeno vrijeme s većim brojem radnika, ukupno njih 58.

- To je rađeno na osnovu odluka Upravnog odbora o davanju saglasnosti direktoru za zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme bez javnog konkursa, a što je suprotno odredbama zakonskih i podzakonskih pozitivno-pravnih propisa kojima je normiran postupak prijema u radni odnos u javnim ustanovama - ističe Kafedžić.

O prikupljenim informacijama Ured je sačinio informaciju i istu zajedno s relevantnom dokumentacijom dostavio na dalju nadležnost i postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo 24. januara ove godine.


 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.