ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Dodik za rusku "Izvjestiju": Uporedio DNR i LNR sa Republikom Srpskom Krajinom

Što se tiče integracije u NATO, stav Republike Srpske je apsolutno čvrst: Mi smo protiv ulaska u taj blok

Dodik: Razgovor s Putinom o Ukrajini ako bude voljan za to. Screenshot / Izvijestija

E. Ć.

17.6.2022

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburgu u Rusiji gdje je učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu. Dodik je dao intervju za rusku "Izvjestiju".

Tom prilikom Dodik je govorio o stanju u Bosni i Hercegovini, odnosima između Zapada i Ruske Federacije, ali i ratu u Ukrajini, koji Rusi nazivaju "specijalnom vojnom operacijom". 













Sastanak s Putinom

Dodik bi se danas trebao sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Tvrdi da će do sastanka doći.

- Planirani sastanak bit će nastavak naših kontinuiranih međusobnih odnosa. I veoma sam sretan zbog toga, jer će se to odvijati u tako teškim uslovima na međunarodnoj areni. Zanima me stav predsjednika Vladimira Putina na aktuelna dešavanja. Naravno, nastavit ćemo da razgovaramo o svim pitanjima naše bilateralne saradnje.

Osim toga, razgovarat ćemo o implementaciji Dejtonskog sporazuma. Razgovarat ćemo i o ekonomskim pitanjima, posebno o izgradnji gasovoda (riječ je o kraku Balkanskog toka). RS je već završila sve pripremne faze. Međutim, situacija oko Ukrajine je usporila realizaciju ovog projekta - rekao je Dodik za Izvjestiju i dodao da će razgovarati o Ukrajini ukoliko Putin bude voljan o tome.

- To je važna politička tema. Dakle, ako je Vladimir Putin voljan da priča o tome, zašto ne. Bit će mi važno da čujem njegovo mišljenje, kao od prijatelja, njegovu viziju ove situacije - dodao je Dodik.

Zapad ignorisao zabrinutost Rusije

Iskazao je i svoj stav o krizi.

- Svijet je odavno prestao da bude ono što je bio. Od februara smo to potpuno jasno vidjeli. Zapad je ignorisao strahove i zabrinutost o kojima je Rusija više puta govorila. O opravdanom strahu od približavanja vojne infrastrukture njenim granicama. I tako je svijet došao do sukoba koji se sada dešava u Ukrajini. Vjerovatno je neko na Zapadu želio ovaj sukob Moskve i Kijeva. Istovremeno, najviše zabrinjava činjenica da trenutno nema dijaloga između zaraćenih strana.

Stiče se utisak da u ovom sukobu Zapad želi da pobijedi Rusiju, a da pritom ne učestvuje aktivno u neprijateljstvima, već samo isporučuje Kijev oružjem. Dakle, nikome se ne žuri sa dogovorima. Kao da očekuju da se to pitanje riješi vojno.

Vjerovatno Zapad pokušava da pronađe načine da ostvari pobjedu nad Rusijom. Ali, kao i svaki rat, i ovaj sukob donosi, prije svega, stradanja i žrtve među stanovništvom. Zapad je jednom, iz humanitarnih razloga, već bombardovao Srbe. A sada se i oružje Ukrajini isporučuje u navodno humanitarne svrhe. Istovremeno, dovodeći samu Ukrajinu u bezizlaznu situaciju - rekao je Dodik.


Status LNR i DNR

Na pitanje šta misli o priznanju nezavisnosti DNR i LNR od strane Rusije, Dodik odgovara:

- Razumijemo razloge koji su naveli Rusiju da prizna njihov status. Nekada je na teritoriji Hrvatske postojala Republika Srpska Krajina, na potpuno isti način, pod pritiskom Zapada, snagama i rukama Hrvata, ovaj entitet je prestao da postoji. I što je najgore, to je očišćeno po etničkim linijama.

Pretpostavljamo da je isto planirano i za DNR i LNR. I sa ove tačke gledišta, razumijemo trenutnu situaciju. Što se tiče naših procjena, jasno vidimo da od 2014. godine u ovim republikama stradaju lokalni ljudi. Zato ćemo podržati svako rješenje koje će dovesti do mira na ovim teritorijama.

Govoreći o bh. građanima koji se navodno bore u Ukrajini, Dodik je rekao da "U BiH postoji zakon koji zabranjuje građanima da učestvuju u međunarodnim vojnim sukobima. Očekuje ih zatvor. Takve mjere su poduzete i protiv onih koji su učestvovali u ratu u Siriji".

Protiv ulaska u NATO

Dodik je za Izvjestiju govorio i o ulasku Bosne i Hercegovine u NATO savez. Rekao je da RS odbija uvesti sankcije Rusije, a da "hrvatsko-muslimanski dio BiH pokušava da bude solidaran sa Zapadom".

- Ali EU nije uvijek u pravu, i ne treba uvek biti solidaran sa njom. Ne smijemo zaboraviti da su svojevremeno uvedene i sankcije Srbima. Stoga smo veoma dobro osjetili stav Zapada. Osim toga, Rusija je kroz istoriju podržavala Srbe.

Poslije početka aktivnih neprijateljstava u Ukrajini, Švedska i Finska su podnijele zahtjev za ulazak u NATO. Da li je, po Vašem mišljenju, moguće da se i BiH u budućnosti pridruži ovom vojno-političkom bloku?

Ne, naša politika je apsolutno protiv ulaska u NATO. Što se tiče integracije u ovaj blok, stav Republike Srpske je apsolutno čvrst: Mi smo protiv ulaska u NATO - izjavio je Dodik.

Dodao je da je u našem regionu slab entuzijazam za ulazak u Evropsku uniju.

- Apsolutno nije na nivou na kome je bio, na primjer, prije 10 godina. Sve će u velikoj mjeri zavisiti od toga kako se Evropa razvija. Da li će to biti podložno američkoj politici - rekao je, dodavši da nije protiv procesa integracija.

Govorio je o BiH, kao i o navodima nekih stručnjaka da bi se država Bosna i Hercegovina mogla raspasti.

- Zaista, mnogi analitičari BiH ocjenjuju kao neuspješnu i izgubljenu zemlju, jer unutar nje nema okvira koji bi to podržao. Zapad već 25 godina modelira viziju ove zemlje. Međutim, njihova politika nema rezultata.

A mi smo kao država pod stalnim pritiskom. Jer projekti koji se projektuju na nas jednostavno su nepodesni za naše funkcionisanje. Što se Republike Srpske tiče, mi ćemo uvijek biti za slovo Dejtona i za implementaciju ovog sporazuma. Ali, nažalost, to više nije slovo, već duh - izjavio je Milorad Dodik za Izvjestiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.