PRIPREMA ZA IZBORE

Čović, Milas i predsjednici kantonalnih vlada na sastanku u Ravnom

Zvaničnici su danas iskoristili redovni sastanak organizovan u ovom formatu

Sa održanog sastanka. HDZ BIH

A. O.

17.6.2022

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović, predsjednici kantonalnih vlada, gradonačelnici i načelnici gradova i općina izabrani ispred HDZ-a BiH i državni sekretar centralnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas u općini Ravno održao je redovnu XI Koordinacija.

Zvaničnici su danas iskoristili redovni sastanak organizovan u ovom formatu za razgovor o aktuelnoj političkoj situaciji, pripremu za Opće izbore 2022. i sufinansiranje projekata važnih za jedinice lokalne samouprave do kraja 2022. godine, a ovo su samo neki od teme o kojima se raspravljalo na redovnoj koordinaciji.


Toplu dobrodošlicu u općinu na jugu Hercegovine izrazio je domaćin skupa Andrija Šimunović, načelnik Općine Ravno. Ističući strateški značaj ove općine, Šimunović je govorio o projektima razvoja turizma, kvalitetne infrastrukture, prekogranične suradnje i razvoja Ivanice, ističući veliki turistički potencijal općine Ravno kroz špilju Vjetenicu i povezanost s Dubrovnikom. Istaknuo je projekat povezivanja općine Ravno na saobraćajnicu Neum-Stolac.

Državni sekretar Centralnog državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas osvrnuo se na prošlosedmično predstavljanje ugovora za projekte koji se finansiraju u okviru Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Hrvata u BiH za 2022. godinu.

- Projekti koji pokrivaju brojne oblasti zdravstva, obrazovanja, kulture, socijalne zaštite, infrastrukture. Projekti koji otvaraju nova radna mjesta, stvaraju uslove za nove perspektive razvoja, prepoznajem njihovu posebnu vrijednost u jačanju jedinstva i saradnje jednog naroda u dvije zemlje koja će se nastaviti. Ove godine je pružena podrška za 45 projekata, a najavljeno je i dalje jačanje Programa prekogranične saradnje - rekao je Milas.


Čović je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji. HDZ BIH

Situacija na terenu

Čović je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji i pripremama stranke za Opće izbore 2022. godine, te se upoznao sa situacijom na terenu.

Govoreći o predstojećim izborima, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je istakao da se na ovim sastancima moraju identificirati problemi na terenu i raditi na njihovom otklanjanju. Istaknuo je i da je danas održao sastanak sa Općinskim odborom HDZ-a Ravno, sinoć uoči otvaranja manifestacije "Neumsko ljeto 2022." sa Općinskim odborom HDZ-a Neum te će do kraja juna i početka jula obići sve općine i gradove i razgovarati sa stranačkim dužnosnicima kako bismo ostvarili ciljeve koje smo postavili na ovim izborima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.