SARADNJE

Kosovac u posjeti agencijama za provođenje zakona u SAD

Delegaciju predvodi visoki savjetnik za borbu protiv korupcije iz Ambasade SAD u BiH Erik Larson

SAD: Delegacija obilazi desetine agencija. Agencije

Piše: A. K.

19.6.2022

Na poziv Stejt departmenta, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muamer Kosovac, u okviru Operativne grupe za zdravstvo pri Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, boravi u posjeti agencijama za provođenje zakona iz oblasti otkrivanja prevara u zdravstvenom sektoru u Sjedinjenim Američkim Državama.


Otkrivanje zloupotreba

Delegacija predvođena visokim savjetnikom za borbu protiv korupcije iz Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini Erikom Larsonom (Eric) posjetit će na desetine agencija u San Dijegu, među kojima je i FBI, kojom prilikom će se upoznati s najnovijim izazovima u sprečavanju i otkrivanju zloupotreba iz zdravstvenog osiguranja i nelegalne trgovine lijekovima.

U delegaciji su, osim direktora Zavoda, i zamjenica glavne tužiteljice Kantona Sarajevo, predstavnici zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.


Nova iskustva

U toku desetodnevne posjete učesnici će proći kroz posebnu obuku i iskustva u otkrivanju nepravilnosti te steći nova saznanja u borbi protiv nezakonitosti u zdravstvenom sektoru koja će, u saradnji s Uredom uz podršku Ambasade SAD, moći primjenjivati u okviru svojih organizacija.


Podrška vlade SAD

Ovo je još jedna podrška vlade SAD domaćim vlastima u uspostavi sistemskih barijera u korupciji u zdravstvenom sistemu u Kantonu Sarajevo koja pokazuje opredijeljenost ka uređenju boljeg i održivog sistema zdravstvene zaštite u Kantonu Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.